Salariaţii buni sunt greu de găsit

Data publicării:
angajati

Lipsa forţei de muncă bine calificată este cea mai mare problemă a companiilor din România. Patronii se plâng că nu găsesc specialişti şi că salariul oferit rămâne cel mai important criteriu, nu şi specializările care se fac la locul de muncă. În schimb, salariaţii spun că beneficiile primite sunt prea puţine în raport cu volumul de muncă. Un studiu arată că 3 din 5 angajatori nu găsesc oamenii de care au nevoie.

România are aproape 3 milioane si jumatate de angajaţi în sectorul privat, însă mai bine de jumătate dintre firme găsesc cu greu salariaţi bine pregătiţi, mai ales în domenii tehnice. Procentul este mult deasupra mediei globale de 38%.

Liviu Bocșaru, director într-o companie auto: „Este din ce în ce mai greu să păstram elitele care ies din sistemul universitar în ţară.

Horațiu Țepeș, proprietarul unei firme: „Oamenii au început să calculeze timpul pe care îl petrec în mijlocul de transport până la locul de muncă, o oră dus întors... Vin la noi şi spun că ar putea fi plătiţi pentru ore suplimentare.”

Dacă unii tineri pleacă peste hotare imediat după absolvire, alţii aleg slujbele sezoniere mai bine plătite în detrimentrul celor pentru care au nevoie de calificare, spun patronii.

Horațiu Țepeș, proprietarul unei firme: „În perioada de vară au plecat pur şi simplu să lucreze la terasă pentru că era mai eficient să câştige 4 – 5.000 de lei, decât în compania de logistică, acolo salariul era 2 – 3.000.”

Leafa este, astfel, cel mai important criteriu pentru tinerii care îşi caută un loc de muncă. O spun chiar ei.

Pentru un salariu mai bun, pentru recunoaştere, pentru posibilitatea de a avansa... Sunt şi unele companii care oferă traininguri mai bune pentru avansare în carieră.”

Principala problemă pentru mine, ca absolvent, e că nu am experienţă şi atunci ai din start un minus.”

În prezent, potrivit statisticilor oficiale, 600.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri