Se cere taxarea giganţilor Amazon, Apple sau Google

Data actualizării: Data publicării:
google search mobile shutterstock
FOTO; Shutterstock

Franţa, Germania, Italia şi Spania vor ca giganţii din tehnologie de genul Amazon sau Google să plătească un impozit pe venit. Miniştrii de finanţe ale ţărilor respective au formulat o scrisoare comună prin care se solicită instituţiilor europene întroducerea acestei noi forme de taxe, aplicat la acest domeniu specific, anunţă Reuters.

Marile grupuri de tehnologie sunt acuzate că speculează portiţele din legislaţia fiscală şi transferă veniturile făcute în Uniunea Europeană către jurisdicţii permisive, de obicei Irlanda, pentru a scăpa de impozitul pe profit. Apple de pildă a fost obligată să plătească taxe retroactive de 13 miliarde de euro pentru că ar fi beneficiat de un regim fiscal preferenţial în Irlanda. În Franţa Google a fost obligată de justiţie să achite 1,1 miliarde de euro pentru că îşi gestiona operaţiunile din Hexagon prin filiala irlandeză.

Miniştrii de finanţe din ţările menţionate susţin că este nevoie de un nou sistem de taxare pentru ca veniturile să fie impozitate acolo unde sunt făcute.

În România în programul de guvernare al actualului cabinet a apărut ideea unui impozit pe venit aplicat pentru toată economia, în trei trepte, de la 1% până la 3%.

Argumentul era acelaşi, că se face export de profit. Ar fi afectat multe companii şi atunci s-a renunţat la idee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri