Se împrumută iar România la FMI? Răspunsul Ministerului Finanțelor

Data publicării:
International Monetary Fund Building In Washington, DC
WASHINGTON, DC - MAY 16: A sign hangs on the The International Monetary Fund Headquarters 2 building on Pennsylvania Avenue just blocks from the White House May 16, 2011 in Washington, DC. IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn, a potential candidate for the French presidency, was detained May 14 on a departing airplane after he was accused of trying to rape a maid in a $3,000-a-night suite at a New York City hotel. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, așa cum a susținut vicepreşedintele PNL Florin Cîțu.

International Monetary Fund Building In Washington, DC
FOTO: Gulliver / Getty Images

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că ministerul se pregăteşte să contracteze al doilea împrumut ca mărime din istoria României, în contextul unei crize. Împrumutul ar putea fi contractat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE), potrivit lui Cîţu, informează news.ro. 

„Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare. Al doilea ca mărime din istoria României. Dragnea şi Vâlcov nu ne spun, încă, de unde vor lua împrumutul. FMI+BM+CE (dobânzi mai mici, dar reforme mai dure şi control) sau un grup de bănci private cu legături strânse cu o ţară vizitată recent de Liviu Dragnea (sic!)?”, a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul a anunţat, într-un comunicat, că nu are în plan contractarea unui astfel de împrumut. „Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză, asa cum fals s-a promovat în spaţiul public”, se arată în comunicat.

Ministerul Finanţelor anunţă în fiecare an programul de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice, operaţiune realizată în fiecare an. Ministerul a anunţat deja necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018”, publicat pe site.

Ministerul Finanţelor va împrumuta în 2018 aproximativ 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, iar alte 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017.

„Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale. Totodată, Ministerul Finanţelor Publice beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional, acceptabil tuturor mediilor investiţionale, din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s şi Fitch), cu o perspectivă stabilă. De asemenea, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un onorabil loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE”, se arată în comunicatul publicat joi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri