Studiu: Plata cu banii jos activează centrii nervoși ai durerii

Data actualizării: Data publicării:
bani casa

Plata cu banii jos este dureroasă. Când numeri banii pe care trebuie să îi dai, se activează centrii care decodifică durerea, explică specialiştii în domeniul neuromarketingului. Nu acelaşi lucru se întâmplă la plata cu cardul, când neplăcerea este mai atenuată. De aici şi dependenţa tot mai mare faţă de plăţile digitale, de care mii de români au devenit conştienţi, în weekend, când un test de incendiu a ars sistemul informatic al ING.

O zi întreagă clienţii ING nu şi-au putut folosi cardurile bancare şi nici nu au putut face tranzacţii online. Mulţi au fost puşi în situaţii fără ieşire, chiar într-o zi de weekend.

Cumpărător: „Mi-am lăsat cumpărăturile acolo că nu aveam cash, am fost la bancomat să scot, neacceptat scria, am revenit a doua zi.”

Cumpărător: „Ţin mai mult pe card, pentru că mi-e mult mai uşor când fug, repede doar achit la cumpărături cu el.”

Cumpărător: „Eram la un supermarket, voiam să achiziţionez şi nu am putut achita.”

Mai bine de zece ore a durat defecţiunea provocată de o simulare de incendiu. Exerciţiul a presupus folosirea unui gaz. La eliberarea acestuia, s-a produs un zgomot foarte puternic, iar vibraţiile produse au dereglat discurile de memorie ale serverelor băncii.

Brendan Gregg, inginer: „Acestea nu sunt efecte speciale, este real. Vedem care este efectul pe care îl are vibrarea discurilor de memorie. Vibraţiile sunt un lucru serios si putem vedea efectele aici.”

Clienţii băncii au avut în schimb ocazia să realizeze ce înseamnă dependenţa de cardul bancar. Specialiştii au analizat în detaliu ce simte o persoană când plăteşte cu bani gheaţă sau cu ajutorul cardului.

Ana Iorga, specialist în neuromarketing: „În creierul nostru există mai mulţi centri care decodifică mai multe informaţii, cum ar fi plăcerea, durerea. Dacă plătim cash şi numărăm banii şi există acest gest fizic de a număra, în momentul acela durererea este mai mare. Plata cu cardul este un pic mai impersonală, în sensul că nu trebuie să numărăm fizic banii.”

Jeni Chiriac, psiholog: „Apare blocajul, disconfortul, suferinţa semnificativă, starea de frustrare, sentimentul de act ratat.”

Românii folosesc peste 11 milioane de carduri bancare, dar cei mai mulţi preferă să meargă la cumpărături cu banii în mână. Iar mai multe studii realizate în Statele Unite arată că cei care achită cu banii jos au tendinţa să cheltuiască mai puţin decât cei care plătesc cu cardul sau online.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri