Statul va strânge de 15 ori mai mulți bani din impozitarea barurilor și restaurantelor

Data actualizării: Data publicării:
56dd8b90682ccf1555bf35b1 1

Statul va câștiga anual 300 de milioane de lei din impozitul specific de la baruri și restaurante, de 15 ori mai mult decât din impozitul pe profit, se arată într-un comunicat al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), remis vineri AGERPRES.

Doar 5% dintre restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau, în 2013 de exemplu, la suma de 20 de milioane de lei pe an, potrivit unui comunicat al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), informeză Agerpres.

Conform organizației patronale, după ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toți operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Impozitul specific votat recent de Parlament este, pentru industria HORECA, un pas înainte pentru o concurență loială, iar patronatul HORA îl consideră binevenit în industria ospitalității. Asociația HORA este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.

"Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de 10 ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme", a spus Dragoș Petrescu, președintele HORA.

În urma analizei pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adică 3.202 lei pe lună).

Gabriel Biriș: Noul impozit, favorizează marile restaurante și le falimentează pe cele mici

Noul impozit, rod al unei inițiative parlamentare, este însă criticat de Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe și avocat specializat în fiscalitate. El spune că modificarea modalității de impozitare a unităților de alimentație publică a avut loc ca urmare a presiunilor venite dinspre această industrie. Mai precis patronii marilor restaurante s-au speriat de eventualele controale anti-fraudă pe tema impozitului pe profit și au promovat cu ajutorul parlamentarilor un nou sistem de impozitare care i-ar obliga să plătească indiferent de rezultatul financiar un impozit pe profit, însă unul mic. "11.214 lei este suma minimă ce va trebui platită de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri pătrăți). Adică un restaurant de 20 mp (afacere mică, de subzistență) va plăti un impozit specific pe metru pătrat cu 1.460% mai mare decât unul de 1.000 de metri pătrați", a scris luna trecută secretarul de stat într-o postare pe contul de pe o rețea de socializare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri