Tunel de 3.9 milioane de euro, finalizat în Poiana Brașov

Data actualizării: Data publicării:
tunel brasov

După aproape patru ani şi tot atâtea milioane de euro cheltuite, un tunel care străpunge un munte din Poiana Braşov a fost finalizat. Face parte din noua reţea de evacuare a apelor menajere, pentru care hotelurile din zonă plăteau taxe suplimentare încă din 2003.

Noua reţea de evacuare a apelor menajere are o lungime de 15 kilometri. Apa e evacuată gravitaţional, prin conducte cu diametrul de 30 şi respectiv 40 de centimetri. Din cauza topografiei terenului, a fost nevoie de construirea unei galerii subterane de aproape un kilometru lungime.

Tunelul străpunge muntele pe o distanţă de peste 900 de metri. În tunel a fost instalată o conductă cu diametrul de 40 cm, ce asigură un debit de 26 de litri pe secundă. Tunelul se termină cu o scară metalică, montată într-o galerie verticală betonată, cu înălţimea de 13 metri.

Armarea pereţilor galeriei a fost făcută cu plăci din beton turnat. Tunelul este electrificat, iar accesul se face numai după o procedură specială de ventilare, din cauza gazelor care se pot acumula.

Andrei Tulpan, adjunct-şef sector Poiana Braşov, Compania Apa: Deschidem uşa din amonte, se face o ventilaţie naturală, datorită diferenţei de nivel, se aşteaptă, bineînţeles, o oră, după care se intră. Avem un detector de gaz, în momentul în care datele sunt în parametri, putem intra, fără niciun fel de problemă.

Apele ajung din Poiana Braşov în Râşnov şi sunt dirijate apoi într-o staţie modernă de epurare, lângă municipiul Braşov. Valoarea lucrării e de 3,9 milioane de euro, bani împrumutaţi de la UE. Pentru a-i returna, autorităţile le-au impus, încă din 2003, hotelierilor din Poiana Braşov o taxă suplimentară la apa menajeră.

Saviana Russu, purtător de cuvânt Compania Apa Braşov: Abia acum s-a reuşit colectarea sumei care să acopere toată valoarea investiţiei.

Gheorghe Roşca, administrator hotel Poiana Braşov: Ne bucură şi faptul că s-a scos această taxă. Aceşti bani ne vor rămâne, în jur de 40.000 de lei pe an, în hotelul nostru.

Canalizarea plătită de hotelieri poate prelua un debit de patru ori mai mare, faţă de volumul de apă menajeră evacuat în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri