Urmări în România după decizia lui Trump privind taxele pentru oţel şi aluminiu

Data publicării:
industrie

Decizia lui Donald Trump de a impune taxe suplimentare pentru oţelul şi aluminiul cumpărate de Statele Unite din Europa ameninţă şi industria noastră. Combinatele ar putea fi nevoite să treacă la concedieri, spun specialiştii.

Decizia liderului de la Casa Albă a stârnit îngrijorare pe pieţele internaţionale, iar unii specialişti cred că este începutul unui război economic cu urmări imprevizibile. Înconjurat de muncitori ai mai multor oţelării americane, Donald Trump a spus că trebuie să protejeze industria americană şi să creeze locuri de muncă.

Jeffrey D. Sachs, profesor: „Preşedintele Trump este instabil şi ignorant din punct de vedere economic, îmi pare rău să o spun. Bursele din toată lumea au pierdut deja o mie de miliarde de dolari din cauza deciziilor lui Trump. El crede că atunci când Statele Unite au deficit comercial, cineva păcăleşte SUA. El nu înţelege că acest lucru se întâmplă pentru că americanii consumă prea mult şi economisesc prea puţin, de aceea ne împrumutăm la celelalte ţări”.

Asociaţia Europeană a Aluminiului spune că produsele exportate în SUA au o valoare de 1,2 miliarde de euro, iar piaţa continentală este deja sub presiunea supraproducţiei din China. Măsura va afecta grav companiile, inclusiv cele din Europa de Est

Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor: „Ai două variante: să sistezi livrările şi asta înseamnă pentru unitatea ta de producţie să disponibilizezi oameni, să reduci cifra de afaceri. Sau să reduci preţul ca să fii competitiv pe piaţa americană ceea ce ar însemna să lucrezi în pierdere sau să reduci salariile la oameni”.

O posibilă replică a Uniunii Europene ar fi creşterea taxelor pentru produsele importate din Statele Unite. Valoarea importurilor din America reprezintă mai puţin de 1% din totalul mărfurilor care ajung în România. În 2016 am importat mai ales computere şi echipamente electrice şi de transport în valoare de 637 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri