Băutură mai ieftină după Sărbători

Data publicării:
alcool pahare bautura

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede o acciză cu 1.400 de lei pe hectolitru mai mică decât cea aflată în vigoare în acest moment.

Nawaf Salameh, producator de bauturi alcoolice: „La o sticla de 0,7, de 700 de mililitri, va fi în jur de 4 lei acciza. Nu va mai fi 12 lei, va fi 8 lei.”

Ieftinirile la raft ar trebui sa fie de 20 de procente, însă mulţi dintre comercianți nu vor aplica măsura, susţin producătorii.

Nawaf Salameh, producator de bauturi alcoolice: „Încercăm să îi rugăm pe comercianţi şi pe proprietarii de restaurante să aplice şi ei (n.r. reducerea accizei), că degeaba aplic eu scăderea. Restaurantele unde se face consumul pun adaosuri de la 40% la 400% şi atunci spui: Domnule, trebuie să scazi şi tu 10%.

Romania este între primele cinci ţări din lume la consumul de alcool pur pe cap de locuitor. În faţă sunt doar țări ex-sovietice, într-un clasament condus de Belarus. Românii cumpără alcool în special de pe piaţa neagră, unde este mai ieftin. Pentru doar zece procente din totalul de 200 de milioane de litri de băuturi spirtoase vândute se plătesc taxe şi accize.

Catalin Balan, reporter Digi24: „Timp de 2 săptămâni fructele fermentează în aceste tancuri uriașe din inox, fiecare având o capacitate de 20 de tone. Din fructele procesate în cele 4 distilatoare de aici se produc în 8 ore până la 600 de litri de alcool etilic.”

Pentru că piaţa neagră a băuturilor alcoolice este atât de mare, scăderea accizei nu va genera şi creşterea consumului. Ceea ce înseamnă că nici statul nu va încasa mai mulţi bani la buget, spun producătorii.

Topul consumatorilor de alcool

Belarus 17,5 litri de alcool pur/ cap de locuitor

Republica Moldova 16,8 litri

Lituania 15.4 litri

Rusia 15,1 litri

România 14,4 litri

Ucraina 13,9 litri

sursa: Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri