Berea și țigările se scumpesc. Guvernul introduce noi taxe. Cine le plătește?

Data publicării:
23012013 20taxe 20noi-45238

Premierul Victor Ponta a explicat că majorarile de impozite sunt necesare pentru a aduce venituri suplimentare la buget.

„Trebuie să avem mai mulți bani și la fonduri europene, și la sănătate, și la educatie, și la investiții de infrastructură”, a declarat Victor Ponta.

La toate acestea se adaugă cheltuielile cu salariile şi pensiile. Guvernul are nevoie de bani ca să susţină indexarea cu 4% a pensiilor, promisă de la 1 ianuarie, dar şi pentru majorarea salariului minim, de la 700 la 800 de lei. Creşterea va avea loc în două etape, cu câte 50 de lei, de la 1 februarie, respectiv 1 iulie.

În plus, companiile din energie vor plăti de luna viitoare noi taxe pe resursele extrase, veniturile obţinute din vânzarea gazelor, dar şi o taxă de monopol.

„E o ordonanță pe termen limitat și nu există niciun fel de problemă ca prețurile să afecteze consumatorii, deci vor influența profitul”, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Cine suportă taxele

Deşi autorităţile susţin ca noile taxe plătite de companiile din energie nu se vor vedea în facturile populaţiei, specialiştii afirmă contrariul.

„Nu cred că va avea asupra producătorilor impactul dorit. Cred că, fie va genera mai multă evaziune, fie generează o presiune imensă pe parte de consumator final”, susține Cristian Păun, profesor de economie.

Tot consumatorii vor fi cei care vor plăti şi majorarea accizelor. De la 1 aprilie, berea se va scumpi cu 10%, ceea ce înseamnă că la fiecare sticlă de jumătate de litru de 3 lei se mai adaugă alţi 30 de bani. Şi ţigările se vor scumpi mai devreme decât era aşteptat. Fumătorii vor plăti în plus câte 15 bani pentru fiecare pachet de ţigari.

Nici agricultorii nu scapă netaxaţi. În funcţie de suprafeţele deţinute şi de animalele din gospodărie, aceştia vor plăti un impozit pe venit de 16% şi o cotă de 5,5% pe contribuţiile la sănătate. Potrivit estimărilor, 670.000 de agricultori vor fi impozitaţi.

Şi micile afaceri de până în 65.000 de euro vor fi impozitate cu 3% pe venit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri