Bilanț. Şase luni de impozite mărite

Data publicării:
carton taxe

Guvernul a anunţat la începutul anului că taxează în plus companiile energetice cu 0,5% din cifra de afaceri. Prin această măsură, bugetul ar câştiga trei miliarde de lei. În replică, producătorii şi furnizorii de energie au susţinut că vor renunţa la investiţii şi că prin această măsură consumatorii vor plăti mai mult.

Tot pentru a face rost de bani la buget, adică 30 de milioane de euro, ministerul de Finanţe a devansat creşterea accizelor la ţigări cu trei luni. Taxele pentru tutun au fost majorate de la 79 la 82 de euro pe mia de ţigarete, de anul acesta din aprilie, şi nu din iulie, ca până anul trecut.

Guvernul şi-a îndreptat atenţia şi spre micii întreprinzători. Astfel, toate firmele care obţin venituri de până la 65.000 de euro ar putea plăti un impozit de 1,5%.

Aplicarea unui impozit forfetar de la 1 iulie a fost amânată pentru luna octombrie. Taxarea se va face doar pentru sectorul turismului, deşi iniţial se discuta despre patru domenii. Pensiunile şi hotelurile vor plăti taxe în funcţie de amplasare şi de numărul de camere şi stele.

Micii fermieri au fost loviţi şi ei de o nouă taxă. Aceasta este calculată în funcţie de numărul de animale deţinute şi tipul de plante cultivate.

După atâtea majorări de taxe, autorităţile au anunţat creşterea salariului minim în două trepte, la 800 de lei, până la 1 iulie.

În schimb, reducerea TVA la pâine a fost amânată pentru a patra oară. Ministerul de Finanţe nu a găsit 200 de milioane de lei pentru a acoperi gaura din buget produsă de scăderea Taxei pe Valoare Adăugată de la 24 la 9 la sută.

În schimb, reducerea contribuţiilor sociale datorate de angajator şi revenirea TVA de la 24 la 19% va fi decisă abia în toamnă.

Citiți și:

Bilanț. O singură privatizare în șase luni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri