Birocraţia omoară afacerile din faşă. Cetăţeanul cu iniţiativă este umilit de statul român

Data publicării:
Finante-depunere-formular-200-coada

Trăim într-o ţară profund defectă. E o realitate de care ne lovim zi de zi, oră de oră, atunci când intrăm în contact cu autorităţile statului. Digi24 a enumerat de-a lungul ultimelor săptămâni cazuri şi probleme cu care ne confruntăm noi toţi. Bani aruncaţi pe proiecte fanteziste, investiţii fără noimă, furtişaguri, privatizări fără cap. 

Azi completăm tabloul cu românul cu iniţiativă, cel din clasa mijlocie, care vrea să-şi facă o afacere, să-şi plătească impozitele, să angajeze salariaţi şi, astfel, să contribuie şi el la prosperitatea ţării. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât ar trebui.

Sergiu Mihai este un exemplu în privinţa greutăţilor cărora trebuie să le facă faţă cineva care doreşte să fie propriul său patron. Aşa că, acum o lună, şi-a depus actele pentru înfiinţarea unei firme. Vrea să vândă pe internet aparatură pentru sonorizări. Nici până acum firma nu este funcţională. Nu poate încasa sau deconta facturi pentru că nu a primit încă toate avizele de la Fisc. 

Durează cam o lună, dacă nu şi mai mult, să vină controlul Gărzii Financiare. În urma controlului ţi se dă un proces verbal cu care trebuie să te întorci la Administraţia Financiară şi să mai aştepţi 15 zile lucrătoare. Înainte, te rugai să nu te mai calce Garda, acuma te rogi să te calce Garda, să-ţi facă acel control ca să poţi să lucrezi”, povesteşte Sergiu Mihai.

Regulile s-au schimbat la începutul anului

De la începutul anului s-au schimbat regulile. O societate se înfiinţează din start neplătitoare de TVA, chiar dacă cel care o crează optează ulterior să fie plătitor de TVA. Pentru asta este însă nevoie de alte acte.

Ca să poată deduce sau colecta Taxa pe Valoarea Adăugată, noul patron trebuie să depună un dosar stufos la Administraţia Financiară. Inspectorii fiscali vor merge apoi să verifice sediul social, pentru a vedea dacă acesta este corespunzător scopului declarat de viitoarea societate comercială. După toate aceste controale, firma va primi un aviz.

Problema este că atât timp cât nu eşti plătitor de TVA, nu poţi să-ţi deduci TVA-ul aferent achiziţiilor şi, bineînţeles, nu colectezi TVA pe livrările pe care le faci, fie că livrezi marfă, fie că prestezi servicii”, explică Ruxandra Jianu, specialist în fiscalitate.

Ministerul Finanţelor susţine că prin această măsură s-a dorit restrângerea accesului persoanelor care vor să fraudeze statul prin neplata taxelor. Digi24 a solicitat Fiscului să explice de ce firmele trebuie să aştepte avizul inspectorilor fiscali până la 2 luni şi câte firme au fost controlate până acum, însă Administraţia Financiară nu a trimis niciun răspuns.

România are de trei ori mai multe taxe decât media europeană

În ciuda promisiunilor autorităţilor privind reducerea birocraţiei de la ghişee, cei care fac afaceri în România spun că sunt în continuare greu încercaţi de numărul mare de taxe pe care trebuie să le achite.

Firmele din România au, anual, de făcut 41 de plălţi, de trei ori mai multe decât media europeană, iar cei care le reprezintă pierd 216 ore pe la ghişeele diferitelor instituţii. România este pe primul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa numărului de taxe cerute firmelor. Ungaria are 12, Bulgaria 15 şi Cehia doar 8.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri