Birocrația și crima organizată „ard” cânepa degeaba

Data publicării:
canepa captura 18 08 2015

Alexandru Pop a reuşit după aproape o lună de drumuri între diverse instituţii să obţină autorizaţii pentru cultura de cânepă.

Alexandru Pop, producător de cânepă: Din cauza asta am şi întârziat puţin cu cultura de cânepă şi a cam dat buruiana în ea.

Alexandru Pop a fost norocos. Mulţi dintre cei care solicită atestatul nu-l primesc.

Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole a judeţului Timiş: Au fost mai multe solicitări, dar n-au îndeplinit cerinţele. Trebuie să cultivi anumite soiuri, certificate, cu atestat de producător de sămânţă specială pentru cânepă.

În plus, cei care se încumetă să cultive cânepă industrială se trezesc cu controale ale poliţiştilor de la antidrog. Cânepa industrială şi cânepa indiană seamănă doar câteva zile, la două luni după însămânţare.

Alexandru Pop, producător de cânepă: Acasă nu au venit, dar am auzit că au colindat pe aici, mi-a spus cineva.

Iar poliţiştii „colindă”, într-adevăr, toate culturile de cânepă, pentru verificări. Sunt motivaţi, de altfel, de numărul mare de astfel de culturi ilegale descoperite în zona de vest. Şase grupări au fost destructurate şi 245 de kilograme de plante confiscate. De aici, se puteau obţine 50 de kilograme de droguri de mare risc.

Ofiţer BCCO Timişoara: Avem o evidenţă a celor care cultivă în cantităţi industriale cannabis, pot fi controlaţi la orice oră din zi.

Câţiva politicieni români şi-au propus să readucă România pe un loc de frunte în topul producătorilor la nivel mondial. Ei lucrează la un proiect de lege care să diferenţieze clar cânepa industrială de cea indiană, aşa cum prevede şi legislaţia europeană.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii: În primul rând să nu mai fie această presiune a organelor... să trăiască cu teama că mâine vine şi-l arestează şi peste trei zile îi dă drumul.

Cei care vor să devină producători au nevoie de un vraf de documente, de la banalele acte de identitate, până la un contract cu un procesator care să ia materia primă de la producător. Cu toate aceste acte, cei care vor să devină cultivatori merg la Direcţia Agricolă. Dacă totul e în regulă, se eliberează atestatul. Pe lângă sectorul alimentar şi cel textil, cânepa se foloseşte şi în construcţii, medicină naturistă şi chiar în domeniul auto.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri