Bitcoin își așteaptă soarta după ce una dintre cele mai mari bănci virtuale din lume a intrat în insolvenţă

Data publicării:
bitcoin3

Bitcoin va continua să existe câtă vreme există cineva care crede în monedele virtuale. Însă această credinţă se clatină din ce în ce mai tare chiar şi în rândul celor care cred că băncile sunt malefice şi lumea are nevoie de monedecare să circule fără reguli.

„Cei care folosesc bitcoin sunt obişnuiţi cu volatilitatea monedei. Dar un jaf de mari dimensiuni este cu totul altceva şi, să îi ceri publicului să accepte aşa ceva, nu ştiu dacă va funcţiona. În plus, ar putea atrage o atenţie din partea autorităţilor pe care susţinătorii bitcoin nu şi-o doresc”, a spus Jon Gordon, reporter Reuters.

Atenţia autorităţilor deja a fost atrasă. După dispariţia banilor din conturile Mount Gox, ministrul de finanţe al Japoniei a spus că nu a crezut nicio clipă nici în această bancă virtuală, pe care ţara sa a găzduit-o în ultimii ani, şi nici în Bitcoin.

„Chiar mă întrebam cât o să mai continue. Mă gândeam că o să intre în faliment la un moment dat. S-a întâmplat repede”, a declarat Taro Aso, ministrul de finanţe al Japoniei.

Ministrul s-a limitat să spună doar că nu recunoaşte legitimitatea acestei monede. În Statele Unite politicienii merg mai departe şi vor să forţeze în congresul de la Washington o interdicţie a tranzacţiilor cu Bitcoin. Susţinătorii acestei monede continuă să spună însă că nu este nimic în neregulă cu Bitcoin. Problemele sunt de fapt în sistemul prin care se tranzacţionează moneda virtuală. Însă orice schimbare a acestui sistem, va aduce automat şi o schimbare în existenţa Bitcoin.

Platforma de tranzacţionare bitcoin Mount Gox a intrat în insolvenţă. Clienții au pierdut 400 de milioane de dolari

Platforma de tranzacţionare bitcoin, Mount Gox, a intrat în insolvenţă după ce conturile sale au fost golite de banii virtuali. Însă pierderile clienţilor nu sunt virtuale, ci cât se poate de reale. Aproape 500 de milioane de dolari s-au evaporat. 400 de milioane erau ale clienţilor care încă mai speră să îşi primească banii înapoi. Însă, în lumea banilor virtuali, conturile nu sunt garantate.

Mount Gox s-a vrut de la bun început o afacere 100% legală, o bancă virtuală care să depoziteze monedele bitcoin ale clienţilor şi să le convertească în valute convenţionale. Fondată de antreprenorul Jed McCaleb, platforma Mount Gox a fost cumpărată în urmă cu câţiva ani de un om de afaceri francez stabilit în Tokyo, Mark Karpeles. Acum câteva zile banca virtuală a dispărut. Şi, cu ea, peste 400 de milioane de dolari din conturile clienţilor.

„Lucrăm la rezolvarea problemei şi, într timp, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, a declarat Mark Karpeles, proprietarul Mount Gox.

Francezul încă mai susţine că poate recupera banii. Spune că prăbuşirea Bitcoin a fost provocată de o slăbiciune în sistem. Cel mai probabil, banca virtuală a fost jefuită. Însă, câtă vreme nu a existat o speculaţie clară din partea lui Karpeles, au apărut speculaţiile pe internet, unde omul de afaceri francez este suspectat că şi-a devalizat propria bancă ca să îşi acopere datoriile.

Astăzi, Mount Gox şi-a cerut intrarea în insolvenţă din cauza unor datorii de peste 60 de milioane de dolari, iar Mark Karpeles încă mai are multe explicaţii de oferit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri