Biziday | A scăzut volumul de lemn provenit din defrișări ilegale

Data publicării:
lemn

Anul trecut, s-a exploatat mai puţin lemn decât în 2013. În total, volumul de masă lemnoasă tăiat în România a fost de puțin sub 18 milioane de metri cubi, cu 1,4 milioane metri cubi mai puţin faţă de 2013, arată Statistica. Important de reţinut este că au scăzut tăierile ilegale, iar efectele se văd în cifre.

Asta pentru că, deși volumul de lemn tăiat a scăzut cu aproape 10%, firmele atestate în exploatarea forestieră au tăiat cu 1,2 la sută mai mult lemn.

Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă, spune că „acest circuit al lemnului, în care trebuie să prezinte documente de legalitate, pe mulţi i-a determinat să fie mai reticenţi în a tăia lemnul, neavând contracte sigure pentru export sau pentru prelucrare.”

La export însă, tot buștenii, cheresteaua și lemnul de foc primează din punct de vedere al cantității, asta chiar dacă valoarea mobilei a depășit restul exporturilor. Buştenii au plecat în China, Turcia și Italia, cheresteaua s-a exportat, în general, în Japonia și țările arabe, în timp ce lemnul de foc ajunge în cantități impresionante în Ungaria.

Deși cantitatea de lemn exploatată pentru industria mobilei face cam jumătate din cea trimisă ca lemn de foc în Ungaria, aceasta a ajuns la impresionanta cifră de două miliarde de euro. 85% din această cifră vine din Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie.

„Degeaba exploatăm mult şi exportăm sub formă de buşteni, că nu ne ajută mare lucru. Preţul la mobila exportată este mult mai mare decât preţul la mobila importată”, spune Aurica Sereny.

În total, şapte milioane de metri cubi de lemn au plecat în străinătate anul trecut. Pentru ei s-au încasat aproape patru miliarde de euro, dar fără exporturile de mobilier, cifra e mai mică de două miliarde de euro.

În industria lemnului lucrează aproximativ 120 de mii de români, dar salariile nu sunt deloc mari.

„Dacă oamenii nu au avut locuri de muncă, au plecat foarte mulţi în străinătate. Acum este foarte greu să-i aduci înapoi, să-i angajezi”, a mai adăugat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă.

În 1990, România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure. O parte dintre pădurile statului au fost retrocedate, iar din ceea ce a rămas, mai bine de 350 de mii de hectare au dispărut. În acești 25 de ani s-au tăiat trei hectare de pădure pe oră. Și în 25 de ani sunt foarte multe ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri