Biziday. Ce este greșit în bugetul de stat

Data publicării:
buget

Într-o analiză detaliată, Consiliul Fiscal arată cu cifre că filozofia generală a bugetului întrunește în 2016 maximum de greșeli posibile într-o situație de creștere ecoconomică. Acestei conjuncturi ce oricum stimulează consumul i se adaugă creșterile de salarii și scăderile de taxe, de asemenea stimulatoare de consum.

Proiectul de buget este construit în mare parte în jurul taxei pe valoarea adaugată, care va fi redusă cu patru puncte procentuale.

Comparat cu 2015, asta înseamnă că cele patru procente se vor traduce printr-un minus în încasări de peste opt miliarde de lei. Sau, cel puțin, așa consideră Consiliul Fiscal.

Dar reducerea TVA este gândită ca o măsură pentru stimularea consumului, ceea ce înseamnă că reducerea va fi echilibrată de faptul că oamenii vor cumpăra mai mult din moment ce preţurile se vor reduce.

Planul Finanţelor arată că, în 2016, doar de pe urma TVA în bugetul statului ar urma să ajungă 52,3 miliarde de lei.

Divergența de opinie în acest punct nu este pe total foarte relevantă, căci cei de la Consiliul Fiscal consideră că în alte cazuri Finanțele au supraevaluat cheltuielile cu dobânzile și au subevaluat profiturile pe care le va aduce creșterea economică.

Statul va aloca în 2016 peste 9,2 miliarde de lei doar pentru majorarea alocaţiilor, indemnizaţiilor pentru veterani, a salariilor din sistemul sanitar şi de învăţământ, plus majorările cu zece procente aplicate încă de la 1 decembrie 2015 ale salariilor celor din administraţie, cercetare, cultură, diplomaţie, justiţie şi armată.

Reducerea impozitului pe dividende are un impact ceva mai mare de un miliard de lei, dar în 2016 doar firmele care nu și-au repartizat dividende în anii precedenți vor beneficia de reducere. Practic, impactul acestei măsuri ar trebui să fie mai mare abia în 2017.

În total însă, măsurile de relaxare fiscală sunt calculate de Consiliul Fiscal la un minus pentru buget de peste zece miliarde. Creșterea salariilor bugetarilor, precum și a indemnizațiilor și a ajutoarelor sociale are un impact apropiat - 9,2 miliarde de lei cu minus la buget.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri