Biziday | Doamnele economiei românești

Data publicării:
doamne

Doar o treime din acționarii firmelor din România sunt femei, dar la acest capitol stăm bine, căci proporția este la nivelul Uniunii Europene.

Femeile de afaceri din România

Și dacă numărul femeilor de afaceri este estimat la 160 de mii în toată România, discrepanța devine uriașă când compari pe regiuni ale țării împărțirea lor, căci femeile de afaceri din București sunt mai numeroase decât cele din județele Cluj, Constanța, Timiș și Bihor luate la un loc.

De departe, domeniul preferat al femeilor este comerțul. Cam 15% lucrează în acest domeniu și sunt urmate la mare distanță de doamnele care nu numai că se pricep la afaceri, dar îi și consiliază pe ceilalți.

Domeniile în care se implică femeile de afaceri

În consultanță de afaceri lucrează peste 5.000 de femei și un număr ceva mai mic se ocupă de transporturi.

Deși în linii mari, România stă bine când vine vorba de implicarea femeilor în afaceri, o analiză mai atentă arată că de cele mai multe ori, doamnele de la noi nu prea au funcții de lider. Doar o companie din 10 are în consiliul de administrație o doamnă și procentul este de două ori mai mic decât în America de Nord sau Europa Occidentală. Vecinii unguri sunt chiar mai misogini decât noi, ceea ce face economia României este cea mai puțin sexistă economie din Europa de Est.

Situația este similară și când vine vorba de prezența femeilor în politică. Un parlamentar român din 3 este femeie și suntem peste media Europeană. Pe de altă parte, nicio doamnă nu a ocupat funcții mai importante decât cea de ministru sau Președinte al Camerei Deputaților. În plus, câteva sunt anchetate pentru fapte de corupție. În toată lumea sunt doar 19 femei șef de guvern sau președinte. De departe, cea mai cunoscută este cancelarul german Angela Merkel. Oarecum paradoxal, mai mult de jumătate dintre statele conduse de femei nu se află în Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri