Biziday. Doi giganți ai industriei farmaceutice fuzionează

Data publicării:
medicamente 2 - GettyImages - 24 august 15-1

Compania farmaceutică americană Pfizer, care produce, printre altele, şi pastilele Viagra, şi-a anunţat intenţia de a prelua o altă mare companie farmaceutică, Allergen. Aceasta din urmă este cunoscută mai ales datorită Botoxului, toxina folosită în operaţiile estetice antirid.

Această tranzacţie, dacă se va concretiza, va fi cea mai mare din istoria industriei farmaceutice, căci suma vehiculată este comparabilă cu PIB-ul României - 160 de miliarde de dolari. Compania rezultată, care se va denumi tot Pfizer, va deveni cea mai mare din domeniul Pharma, depășind liderul Novartis.

Totuşi, aspectele legale ale afacerii sunt aranjate într-un mod neobişnuit, astfel încât compania rezultantă să rămână cu sediul în Irlanda. Principalul motiv al acestei mutări este reprezentat de nivelul mult mai scăzut al taxelor corporative din ţara europeană, care ajung la 12.5%, faţă de 35%, cât este în Statele Unite.

Oficiali ai companiei au declarat că taxele mari din Statele Unite le afectează competitivitatea faţă de alte firme din domeniu, care deja au sediile în asemenea paradisuri fiscale.

În 2013, vânzările de Botox au ajuns la 2 miliarde de dolari, cu 12% mai mult faţă de anul precedent. Doar anul trecut, cei de la Pfeizer au avut vânzări de 50 de miliarde de dolari la nivel global, iar noua achiziţie ar putea ridica această cifră la peste 60 de miliarde în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri