Biziday | Evadarea din rețea. În ce condiții vă puteți schimba furnizorul de gaze și electricitate

Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964

Eşti liber să-ţi alegi furnizorul de energie electrică sau de gaze. Procedura nu e nouă, căci este în vigoare din 2007. De atunci a rămas neschimbată și este gratuită. Practic, nu trebuie decât să intri pe site-ul ANRE, analizezi toate ofertele şi o alegi pe cea mai convenabilă. Furnizorul este obligat să-ţi trimită lista cu tarife în cel mult 15 zile. După ce aţi stabilit toate clauzele contractuale şi negociaţi tariful, puteţi bate palma. Nu este nevoie să schimbi cablurile, contorul, prizele, absolut nimic, curentul electric de la noul furnizor va fi distribuit prin aceleași cabluri. La fel ca la portarea unui număr de telefon dintr-o rețea în alta, unde păstrezi numărul, păstrezi telefonul, dar plăteşti abonamentul în altă parte. Totuși, înainte cu cel puţin 21 de zile trebuie să anunți furnizorul actual că intenționezi să renunți la serviciile sale.

Într-o perioadă de trei săptămâni orice consumator poate schimba, poate alege alt furnizor, fără ca furnizorul să poată să facă obiecţie sau să încerce să oprească această trecere de la un furnizor la altul”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Dar există și riscuri. Odată ieşit din piaţa reglementată, unde preţul este stabilit de autorităţi, nu te mai poţi întoarce. Practic, ieşi de pe piaţa reglementată şi intri pe piaţa liberă, unde preţul este dictat de cerere şi ofertă. Însă, oricum, din 2018 toate contractele vor fi în piața liberă, fiecare gospodărie își va alege furnizorul cum va dori.

Toţi furnizorii, în general, utilizează preţurile de pe bursă ca preţuri de referinţă. Deci diferenţele de preţ la energie nu ar putea fi foarte mari. Probabil că diferenţele majore vor fi în alte zone. În servicii: uşurinţa cu care se face facturarea, încasarea. Cu cât un furnizor va fi mai prietenos cu un consumator, cu atât şansele lui vor fi mai mari”, spune Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

Pe piaţa de energie electrică a început lupta între ofertele furnizorilor pentru a-i cuceri mai ales pe clienţii casnici.

„Dacă la ora actuală, un megawatt de energie pe Bursă se tranzacţionează, în medie, la 175-180 de lei, pe piaţa reglementată megawatt-ul care intră în consumul casnic se vinde, în medie, la 145-150 de lei”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

La bloc, cea mai bună variantă este ca toţi locatarii să se pună de acord şi să-și aleagă acelaşi furnizor. Nu este obligatoriu să facă asta, dar un număr mai mare de consumatori dă asociației de proprietari o altă putere de negociere.

În prezent, cel mai ieftin curent îl vând cei de la RCS & RCS și cei de la E.ON. Mai exact, 0,35 de lei costă un kilowatt, cu 0,10 lei mai puţin decât plăteşti la Enel Muntenia.

Trebuie să urmărească dacă oferta aceasta de preţ include toate gama de obligaţii. Am în vedere taxa radio-tv, care ar putea să nu fie inclusă. Al doilea aspect este să fie atenţi la condiţiile de plată sau de ieşire din contract”, spune Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

În total, sunt peste 70 de furnizori de energie electrică ce au venit cu oferte pentru consumatori. Niciunul nu promite, însă, remedierea penelelor de curent, pentru că asta intră în sarcina distribuitorului. Teoretic intervenția o face distribuitorul, dar mare atenție, dumneavoastră nu veți mai avea contract cu el.

De cealaltă parte, în piaţa gazelor naturale sunt deja mii de consumatori casnici care deja şi-au schimbat furnizorul.

„În zona în care am fost şi am identificat, erau vreo 6000 de clienţi care plăteau 102 lei megawattul, în condiţiile în care vecinii plătesc şi azi 138 de lei megawattul. Clienţi casnici, atenţie!”, spune Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale.

Cele mai mari companii de distribuţie, Gdf Suez şi E.ON vând consumatorului final cu 138, respectiv 156 de lei fiecare megawatt oră. Furnizorii pot reduce acest preţ cu până la 30 la sută. Motivul pentru care pot face aceste reduceri este că furnizorii cumpără gazul cu doar 60 de lei pe megawatt pentru clienţii casnici, restul până la 156 de lei, spre exemplu, fiind taxe de transport, înmagazinare şi profitul lor.

De fapt, acesta este și motivul pentru care mii de consumatori casnici și-au schimbat furnizorul. Cei mai mulți provin din regiunea Transilvaniei.

Sunt 38 de companii care fac distribuția de gaze, adică au în administrare conductele, și 98 de furnizori care cumpără gazul și facturează consumul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri