Biziday. Mai multe economii decât credite

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-1

Deşi salariul mediu în Gorj este de peste 1800 de lei, gorjenii apar primii într-un top al românilor care sunt clienţi ai băncilor doar prin intermediul creditelor şi foarte puţin al depozitelor. Datele de la statistică şi de la Banca Naţională au fost comparate de Ziarul Financiar și arată că doar în Gorj băncile au dat credite de 2,7 miliarde de lei în timp ce de pe urma ofertele pentru depozite nu au adunat mai mult de 1,6 miliarde de lei în conturi. Deşi diferenţa dintre credite şi depozite este mare, gorjenii sunt printre cei mai buni platnici. Mai puţin de cinci la sută dintre cei care s-au împrumutat au probleme cu plata ratelor.

La fel de întâmplă şi în Iaşi, unde salariul mediu este de peste 1.700 de lei. Totuși, economiile oamenilor sunt de 5,1 miliarde de lei faţă, mult sub cele peste şapte miliarde pe care le au luat cu împrumut.

Explicaţia pentru aceste decalaje vine în primul rând din cauza creditelor ipotecare. Sumele împrumutate sunt de ordinul zecilor de mii de euro, bani pe care puţini români îi pot strânge pentru a-şi cumpăra o casă.

Există însă judeţe în care bancherii reuşesc să deschidă mai multe depozite decât conturi de credit.

Primul în top este judeţul Harghita unde, deşi salariile medii nu sunt mai mari de 1.300 de lei, oamenii au economii la bănci de 1,9 miliarde de lei. Ca termen de comparație, locuitorii aceluiaşi judeţ datorează băncilor 1,1 miliarde de lei.

În Prahova, băncile au în conturi sub formă de depozite 6,8 miliarde de lei, în timp ce creditele acordate au o valoare cumulată de 5,1 miliarde de lei.

Ultimele date ale băncii naţionale arată că economiile românilor depăşesc ca valoare creditele acordate.

La finalul lunii octombrie, românii aveau în conturile de economii aproape 142 de miliarde de lei, în timp ce băncile aveau în piaţă cu titlu de împrumut o sumă cu peste 40 de miliarde mai mică.

Pentru o parte dintre acestea există însă şi probleme din moment ce clienţii au cel puţin o rată neplătită. Cumulat, datoriile românilor la bănci se ridică la peste 11 miliarde de lei, iar trei sferturi dintre acestea sunt deja la limita creditelor neperformantelor.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri