BIZIDAY. Studenţii din Cluj şi-au deschis cele mai multe afaceri la nivel naţional

Data publicării:
studenti - GettyImages - 10 iulie 2015

E drept că studenţii clujeni au un aer mai occidental, iar deschiderea unei afaceri în timpul studenţiei înseamnă pentru ei noi orizonturi dincolo de psoibilitatea de a avea proprii bani. Totuşi pentru a-şi deschide o afacere, un student are nevoie tocmai de asta: de bani! Există însă tineri care investesc în afaceri care costă foarte puţin. Şi legea îi susţine cu diverse facilităţi fiscale.

Pe perioada studenţiei, mulţi tineri încearcă să câştige cumva bani în plus. Cei mai mulţi se angajează pe posturi sub nivelul lor de pregătire, dar reuşesc astfel să intre în câmpul muncii. În general, studenţii aleg să lucreze în restaurante, centre comerciale sau se angajează ca operatori call center în diverse companii.

Sunt însă şi studenţi care vor mai mult de atât şi încearcă să plece la drum pe propriile picioare, aşa că îşi deschid afaceri.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, 19.517 studenţi figurează în statistici că şi-au deschis o afacere şi au beneficiat de facilităţile fiscale oferite de lege studenţilor. Adică acea prevedere legală care le permite celor care încă sunt la facultate şi nu au mai mult de 30 de ani să înceapă o afacere plătind taxe mai mici de înmatriculare, de autorizare a funcţionării, dar şi taxele de timbru şi cele de la administraţia locală.

Interesant este că nu Bucureştiul conduce topul înmatriculărilor, ci Clujul cu 1.690 de firme înfiinţate. E adevărat că la Cluj Napoca se concentrează şi cele mai multe companii IT, aşa că aici sunt şi cei mai mulţi specialişti. În plus, Cluj Napoca este un centru universitar important, iar tinerii de aici sunt recrutaţi încă din perioada studenţiei de companii mari pentru a lucra. Asta înseamnă că unele dintre firme sunt deschise tocmai pentru a putea încheia contracte de colaborare cu multinaţionalele.

Mai mult, multe companii din Cluj s-au implicat activ în diverse cursuri de pregătire pentru studenţi, iar asta le-a deschis calea spre mediul de afaceri.

Dovadă a faptului că tinerii din Cluj sunt adepţii antreprenoriatului stă şi faptul că s-a deschis o academie specializată. Din toamnă, tinerii care abia au terminat liceul se vor putea înscrie la cursurile Academiei de Antreprenoriat, unde vor interacţiona cu profesori care sunt, de fapt, oameni de afaceri.

Nici studenţii din Bucureşti nu sunt departe de cei din Cluj. Bucureştiul se află pe locul doi în topul firmelor înfiinţate de către studenţi cu un număr de 1482 de înmatriculări. Urmează Iaşiul şi Maramureşul. La coada clasamentului sunt judeţele unde nu există facultăţi şi nici situaţia economică nu este foarte bună. Cele mai puţine firme există în Harghita şi Giurgiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri