Bloomberg: România, riscantă pentru investitorii străini

Data publicării:
bani casa

Marius Ghenea este fondatorul mai multor companii de IT şi, de 20 de ani, pune mereu în oglindă avantajele şi dezavantajele unei investiţii în România. Faţă de ţările vecine, spune omul de afaceri, România are acum o poziţie mai bună.

„Ungaria are probleme economice de mai mult timp, este o piaţă o piaţă oricum mai mică şi stagnantă în comparaţie cu piaţa românească. Bulgaria, tot aşa, o piaţă mult mai mică decât România”, spune omul de afaceri.

Străinii sunt, însă, sunt ceva mai sceptici în privinţa României. Într-un clasament al celor mai riscante state pentru afaceri, bazat pe date de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Banca Mondială, România apare pe locul al 26-lea dintr-un total de 43 de state. Bulgaria şi Ungaria sunt mai bine cotate. Antreprenorii susţin că România nu este riscantă, dar are o imagine proastă dată de birocraţie, taxele prea mari şi instabilitatea legislativă.

Ca România să ajungă un mediu atractiv nu doar în ţările emergente, dar şi în comparaţie cu ţările dezvoltate, trebuie să ajungă spre exemplu la un regim de fiscalizare care să nu depăşească 30 % din PIB”, spune omul de afaceri Octavian Bădescu.

„Avem o problemă de predictibilitate, în schimbarea legislaţiei, în primul rând a legislaţiei fiscale, şi avem probleme de transparenţă”, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

În primele trei luni ale anului, investiţiile străine în România au fost de 570 de milioane de euro, în creştere cu 30% de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai înalt nivel al investiţiilor străine s-a înregistrat în 2008, cu un total de 9,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri