BNR administrează un duș rece PSD privind creșterea economică

Data actualizării: Data publicării:
Muncitor angajat fabrica GettyImagesseptembrie 2015

Banca Națională a României se așteaptă la o încetinire a economiei în perioada următoare, după reducerea ritmului de creștere economică în trimestrul 3 din 2016 și o accelerare în ultimul trimestru, potrivit minutei ultimei ședințe de politică monetară.

fabrica componente auto

Cererea din consum și investițiile au dus la o creștere economică mai rapidă în T4 2016, potrivit BNR, după ce în T3 ritmul de creștere a scăzut față de T2 de la 6% la 4,4% (4,3% după revizuirea de azi a Statisticii) în termeni anuali.

Evoluția din ultimele trei luni ale anului trecut va fi urmată de “o oarecare încetinire”, potrivit conducerii BNR, ceea ce va duce la o expansiune mai lentă a gap-ului (tendință - n.red.) pozitiv al PIB și a presiunilor inflaționiste pe termen scurt, informează Profit.ro.

BNR consideră că inflația va trece în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului, după ce a închis 2016 la -0,5% în termeni anuali, dar că prețurile vor crește mai puțin decât anticipa în toamna anului trecut, urmând să ajungă în intervalul de variație de plus/minus un punct procentual în jurul țintei de 2,5%.

O creștere economică mai mică ar fi o veste proastă și pentru guvern, în condițiile în care și prognoza pe termen mediu aferentă anului 2017 arată o creștere de 4,3%, în timp ce proiectul de buget prezentat de PSD în campanie se bazează pe o creștere reală de 5,5%.

În privința politicii bugetare, BNR reiterează în minută ce a susținut guvernatorul Mugur Isărescu în conferința de presă de vinerea trecută, anume că perspectivele rămân incerte până la cunoașterea execuției pe 2016 și, mai ales, a bugetului pe 2017.

BNR amintește de cerințele Pactului de Stabilitate și Creștere și angajamentele României în privința deficitului bugetar – limita de 3% din PIB -, dar și de declarațiile noului ministru de finanțe privind încadrarea în această țintă.

Inflația ar putea fi amplificată de stimularea consumului, în absența nerealizării investițiilor publice și a reformelor structurale, arată BNR.

Consumul este un vechi "inamic" al guvernatorului Isărescu, care declara la finele anului trecut că cererea internă s-a dus în importuri și am creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări, cu referire la adâncirea deficitului balanței de bunuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri