BNR: Băncile ar trebui să dea credite pe baza bilanțurilor

Data actualizării: Data publicării:
Build.
Build.

Băncile ar trebuie să aibă angajați care să analizeze bilanțurile firmelor astfel încât creditele să fie acordate pe baza rezultatelor acestora, nu pe colateral (garanții) ca în prezent, spun oficiali ai BNR.

Build.

Aproximativ 70% din creditele din departamentul corporate al băncilor sunt acordate unei mase critice de firme identificată de BNR de circa 72.000 de unităţi din cele circa 650.000 de firme active la ora actuală, potrivit Economica.net.

Totuşi, creditarea IMM-urilor, care asigură 65% din locurile de muncă din economie, are de suferit de ani buni. Reprezentanţii BNR spun că poate şi calitatea angajaţilor bancari lasă de dorit în procesul de creditare al firmelor, nu doar eligibilitatea lor bancară.

„Băncile au suficientă solvabilitate în acest moment şi ar putea să crediteze economia. Dar, este posibil să fie nevoie şi de o îmbunătăţire a calităţii angajatului din bănci care analizează aceste firme. Poate că ar trebui să existe angajaţi ai băncilor care să ştie să citească bilanţurile unei companii şi să poată lua decizia corectă să finanţeze un proiect, o idee, nu doar colateralul din spatele unui credit. Şi acel colateral de multe ori imobiliar", a declarat Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, la ADN Antreprenor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri