BNR, despre criptomonede: active speculative, volatile, extrem de riscante. Furnizorii de portofele digitale, obligați să se autorizeze

Data publicării:
monede virtuale
La nivel european a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale. Foto: Profimedia Images

Reprezentanții Băncii Naționale a României transmit că furnizorii de schimb de criptomonede și furnizorii de portofele digitale sunt obligați să se autorizeze și să se înregistreze la Ministerul Finațelor. BNR avertizează că, în ciuda interesului ridicat al românilor pentru monedele virtuale, acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante, iar investitorii riscă să aibă pierderi financiare. 

Reprezentanții BNR au transmis, joi, că se constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale. Ei atrag atenția că, în opinia BNR, acestea continuă să reprezinte „active speculative foarte volatile și extrem de riscante”, cu un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

„Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar. Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor”, se arată în comunicatul de presă transmis de BNR, potrivit Mediafax.

Reglementările Băncii Naționale a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale.

BNR atrage atenția că instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și de a ține cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

„Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, admite BNR.

Partenerii noștri