BNR: Doar o treime din creditele ipotecare au fost luate pentru achiziţia de locuinţe

Data publicării:
bogdan olteanu bnr digi

BNR a trimis la Cotroceni o întreagă argumentaţie prin care speră să îl convingă pe președintele Klaus Iohannis să trimită legea fie înapoi în Parlament pentru reexaminare, fie la Curtea Constituţională.

„Legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectând stabilitatea financiară şi funcţionarea instituţiilor de credit și putând conduce la costuri pentru contribuabili”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

Potrivit unei noi statistici prezentate astăzi de Banca Naţională, la finalul lunii octombrie erau în derulare peste 491.000 de credite cu garanţii imobiliare. Dintre acestea însă, doar 37% sunt împrumuturi pentru achiziţia unei locuinţe. În restul de 63% dintre cazuri, deși garanţia depusă a fost casa, banii împrumutaţi au fost folosiţi în alte scopuri - pentru consum sau investiţii. De aceea Banca Naţională cere ca legea să aibă un caracter social și să se aplice doar pentru clienţii care s-au împrumutat ca să își cumpere o locuinţă.

„Dacă această lege, în forma actuală, va produce efecte adverse și instabilitate, dacă va crea nedreptăţi, dacă va aduce privilegii necuvenite unora și obligaţii excesive altora, atunci este vina noastră a tuturor și este vina Băncii Naţionale că nu a reușoit să convingă prin argumente obiective și raţionale”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

În ultima perioadă s-a vorbit despre introducerea unui plafon de 150.000 de euro. Împrumuturile sub acest nivel au mult mai puţini rău-platnici decât cele peste 150.000 de euro, spun alte statistici prezentate de Banca Naţională, care a anunţat că ar fi de acord și ca legea dării în plată să se aplice retroactiv. Însă doar dacă băncile ar primi libertatea să decidă dacă acceptă sau nu ca împrumuturile să fie stinse complet de locuinţele care au fost cumpărate în anii de boom imobiliar și a căror valoare este mult mai mică în prezent.

Acuzată de susţinătorii legii dării în plată că ţine partea instituţiilor financiare, Banca Naţională a împrumutat un argument al bancherilor comerciali. Și anume acela care spune că avansul pentru împrumuturi va ajunge până la 50% dacă datoria va putea fi stinsă prin predarea cheilor locuinţei depuse drept garanţie. Mai mult, viceguvernatorul Bogdan Olteanu a anunţat că legea dării în plată ar bloca programul Prima Casă, deoarece ar schimba sistemul de garanţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri