BNR: Inflaţie negativă până în primăvara lui 2016. Scad preţurile

Data publicării:
Mugur Isarescu Bucuresti AGERPRES 04 08 2015

Preţurile vor scădea în următoarele nouă luni. Mugur Isărescu spune că acest lucru se va întâmpla, în principal, ca urmare a reducerii TVA de la 24 la 9 la sută, pentru alimente şi serviciile de alimentaţie publică.

Noua prognoză indică menţinerea ratei anuale în teritoriu negativ pe parcursul următoarelor trei trimestre şi revenirea ei ulterioară la valori pozitive, plasate în continuare sub limita de jos a intervalului ţintit până la începutul anului 2017”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.  

Cristian Păun, profesor de economie, a explicat la Digi24 că reducerea fiscalităţii, a TVA-ului generează putere de cumpărare suplimentară pentru români.

Îngrijorarea nu ar trebui să fie una mare. Deflaţia nu reprezintă un pericol, scăderea preţurilor eliberează putere de cumpărare îndreptată fie spre economisiri, fie spre alte consumuri, deflaţia reîntoarce în consum pe cei care s-au abţinut de la consum şi deflaţia la nivel de companii poate o invitaţie spre retehnologizare astfel încât până la urmă chiar cu preţuri în scădere vânzând mai mult să ieşi în acelaşi profit pe care îl aveai înainte de această deflaţie. Nu este niciun pericol, într-o piaţă liberă preţurile şi cresc şi scad. Inflaţia e mai rea pentru oameni decât deflaţia. Inflaţia fură putere de cumpărare e formă de cumpărare invizibilă, românii prin deflaţie nu sunt taxaţi, li se întoarce puterea de cumpărare”, a explicat Cristian Păun.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri