BNR: Riscăm o creștere accelerată a preţurilor imobilelor

Data publicării:
IMOBILIARE CASA CHEI LOCUINTA PRIMA CASA THINKSTOCK

Economia României se confruntă cu un un nou risc, cel al accelerării preţurilor din domeniul imobiliar. Acest risc este deocamdată de intensitate redusă, spun oficialii BNR.

Economia României trebuie să facă față unui nou risc, cel al unei creșteri accelerate a prețurilor la activele imobiliare, avertizează viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, în ultimul raport asupra stabilității financiare, dat publcității de către Banca Națională.

”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro.

În România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa.

Raportul arată că România are una din cele mai ridicate creșteri ale prețurilor la activele imobiliare. “Creșterea prețurilor activelor imobiliare în România, de aproximativ 7% în ultimul an, poate să nu pară mare, dar este peste valoarea de semnal a Comisiei Europene, de 6%”, spune viceguvernatorul Liviu Voinea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri