BNR: Taxa pe lăcomie ne afectează capacitatea de a ține inflația sub control

Data actualizării: Data publicării:
ISARESCU

Conducerea BNR critică tranșant Guvernul. Taxa pe lăcomie afectează capacitatea băncii cnetrale de a derula politici monetare, bugetul pe 2019 lipsește iar politica fiscală și de venituri derulată de Guvern reprezintă o sursă majoră de incertitudini.

Concluziile apar în minuta ședinței de ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR care a avut loc în 8 ianuarie 2019. Care sunt principalele concluzii trase de șefii BNR? Ședința a fost prezidată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Taxa pe lăcomie. ”Prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control, care s-au dovedit a fi esențiale pentru readucerea ratei anuale a inflației în intervalul țintei în anul 2018. Totodată, s-a arătat că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei”.

Politicile Guvernului, lipsa bugetului pe 2019. ”Incertitudinile și riscurile la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu cresc substanțial. O sursă majoră o reprezintă conduita politicii fiscale și a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019 și conținutul măsurilor fiscale și bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019”.

Economia europeană. ”Incertitudini în creștere provin din mediul extern, în contextul încetinirii creșterii economiei zonei euro și a celei globale, și al sporirii riscurilor induse la adresa perspectivei acestora de conflictul comercial și de procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, precum și de tendința de înăsprire a condițiilor financiare și de volatilitatea pieței financiare internațională. S-au făcut, de asemenea, referiri la conduita politicii monetare a BCE și a altor bănci centrale mari și la atitudinea probabilă a băncilor centrale din regiune”.

Minuta ședinței de politică monetară este disponibilă integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri