Sari la conținut

Boeing a pierdut o comandă de 5 miliarde de dolari din partea Air Berlin

 

Air Berlin, deţinută în parte de compania Etihad Airways PJSC din Abu Dhabi, a anunţat că renunţă la achiziţia a 18 avioane Boeing 737 cu o singură punte şi a 15 aparate Dreamliner, iar Boeing nu are dreptul la compensaţii în urma anulării comenzii, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Decizia scoate în evidenţă constrângerile financiare ale Air Berlin, care face eforturi să refinanţeze datoriile şi să reducă cheltuielile.

Pentru Boeing, pierderea comenzii pentru aparatele 787 va eroda numărul total de comenzilor pentru aceste avioane, cu toate că nivelul general al acestora va fi puţin modificat.

"Evoluţia normală a comenzilor pentru avioane este existenţa unui număr uriaş al acestora la lansarea unor noi avioane, iar apoi în mod inevitabil apar şi reduceri ale cererii. În timp vor apărea noi comenzi", a declarat Robert Stallard, analist la RBC Capital Markets în Londra.

La sfârşitul trimestrului al doilea, numărul total al comenzilor primite de Boeing era de aproape 5.200 de avioane. Între acestea se află 3.931 de avioane 737 şi 869 de aeronave cu două punţi Dreamliner. În acest an, până la 23 septembrie, Boeing a primit 24 de comenzi pentru 787.

Decizia de anulare a comenzii a dus la creşterea acţiunilor Air Berlin, care au încheiat tranzacţiile de vineri, de la bursa din Frankfurt, în urcare cu 7,5%.

Titlurile Boeing au crescut cu 1,2% la bursa din New York.

Air Berlin, al doilea mare operator aerian al Germaniei, lucrează la o nouă strategie, după ce în decurs de şase ani a acumulat datorii de peste 1 miliard de dolari. Compania concurează cu operatori low-cost precum Ryanair Holdings, ca şi cu liderul german Deutsche Lufthansa.

Pe aceeași temă