Bogdan Glăvan, profesor de economie: Noi toţi pierdem bani pentru ca pensionarii și mamele să fie amnistiaţi

Data publicării:
BaniAjutorSocial

Este o măsură normală, pentru că atâta vreme cât oamenii nu au ştiut şi nu e datoria lor să calculeze exact câţi bani trebuie să primească de la stat nu se află în nicio culpă, iar a veni după ani să recuperezi erorile făcute de aparatul administrativ crează o problemă morală. Prin urmare, moral vorbind, sau uman, este o decizie firească. Problema este, însă, alta. Problema este economică. Faptul că trăim într-o ţară în care sistemul de pensii, sistemul de asigurări sociale sunt extrem de alambicate, complexe şi de risipitoare cu banii, în fond. Faptul că avem o legislaţie atât de ambiguă, care se modifică atât de des, încât aparatul birocratic nu mai este în stare să o interpreteze, aceasta este o problemă de guvernare. Din cauza acestui fapt, noi toţi pierdem bani, pentru că cineva trebuie să suporte această amnistie”, a spus Bogdan Glăvan. 

Calitatea îndoielnică a capitalului uman din administraţie are o cauză principală, consideră profesorul de economie: România este guvernată prost la cel mai înalt nivel. 

Cred că există o culpă şi în administraţie care derivă şi din calitatea îndoielnică a capitalului uman, deci oamenii neprofesionişti care calculează după ureche sau după cum i se pare fiecăruia că este potrivită o anumită pensie. Dar problema de fond este aceea de guvernare. Am impresia că România este guvernată prost la cel mai înalt nivel, nu la cel mai mic nivel. Noi am dus această experienţă de guvernare democratică de 25 de ani şi lucruile s-au deteriorat. Lucrurile sunt deteriorate în multe alte domenii. România suferă de un exces legislativ, de acte normative şi acte birocratice şi, ca nespecialist, rişti să te rătăceşti”, a precizat Glăvan. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri