Brânza de Horezu cucerește Spania

Data publicării:
horezu-branza

Procesarea laptelui începe de la primele ore ale dimineții. 10.000 de litri de lapte proaspăt de oaie intră în cuvele metalice, unde este pasteurizat şi transformat în granule fine.

După ce este pusă în forme, brânza se lasă la sărat 20 de ore. Apoi, se trimite la maturat, unde poate sta şi câteva luni. Procesul este lent, dar gustul bun si rețeta pe care o folosesc, de la spanioli, i-a dus renumele peste hotare.

Laura Ion, director fabrică de brânză: Suntem unica fabrică complet automatizată care facem acest produs, este o brânză fermentată-maturată de pastă presată.

Fabrica de la Horezu a fost cumpărată în urmă cu trei ani de acționari spanioli. Rețeta de preparare le aparține, iar angajații se mândresc că lucrează cu utilaje moderne.

Cristiana Tuță, laborant: Este foarte căutată și de aceea noi încercăm să îi mulțumim și pe cei de peste hotare.

După ce este etichetată, de aici din fabrică pleacă anual către export peste 150 de tone de brânză maturată. Rețeta este una unică, din lapte de oaie pasteurizat”, transmite Manuela Rolea, corespondent Digi24.

Pentru vâlceni este o mândrie că brânza a apărut în galantarele magazinelor din Spania. Doar preţul li se pare prea mare - 36 de lei pe kilogram.

Pentru mine e o mândrie că de aici din Horezu pleacă brânză bună în America, în Spania, în toate țările”, spune un localnic.

Anul aceasta, brânza de Horezu va concura cu alte sortimente din toată lumea la concursul internațional dedicat brânzeturilor, din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri