Bucureştenii, campionii creditelor imobiliare

Data publicării:
blocuri mediafax

Peste 740 de milioane de lei este valoarea creditelor de locuinţe luate de bucureoteni în primele 8 luni ale acestui an.

Unul din două credite pentru locuinţe a fost dat în Bucureşti. Şi pentru că numărul împrumuturilor este mare, la fel sunt şi restanţele. Locuitorii din Capitală ocupă locul patru in topul celor mai datornici români.

În Bucureşti, cea mai dinamică piaţă a muncii din ţară, cei care nu reuşesc să acopere ratele dintr-un singur venit au totuşi posibilitatea de a-şi găsi şi o a doua slujbă. În clasamentului românilor care au posibilitatea să ia credite imobiliare urmează clujenii şi timişorenii, cu sume de 130 şi, respectiv, 80 de milioane de lei, de la începutul anuluii.

La polul opus, în judeţe precum Botoşani, Bacău sau Galaţi, obţinerea unui credit este o misiune aproape imposibilă. În fiecare din aceste zone, sumele luate cu împrumut reprezintă mai puţin de un procent din cele 1,6 miliarde de lei, cât este totalul creditelor acordate de bănci în primele opt luni.

Problema este de disponibilitate a locurilor de muncă, nivel al veniturilor, se ştie că aceeaşi slujbă este platită mult mai bine în Bucureşti decât în Moldova”, a spus Mircea Kivu, sociolog.

Creditele sunt pe termen lung, se gândesc ce aş putea face dacă îmi pierd locul de muncă eu sau soţia, ori amândoi, am o soluţie la îndemână?”, a spus analistul economicAdrian Mitroi.

Aşa că mulţi se gândesc de două ori înainte să semneze pentru un credit pe care îl vor plăti în următorii 30 de ani.

Iar dacă doar unul dintre soţi lucrează, banii pe care îi pot împrumuta de la bancă sunt mai puţini. Românii au un buget mediu de 40 de mii de euro pentru achiziţia unei locuinţe

Salariul mediu net

Bucureşti 2.304 lei

Cluj 1.672 lei

Timiş 1.704 lei

Botoşani 1.216 lei

Bacău 1.355 lei

Giurgiu 1.332 lei

Galaţi 1.435

sursa: INS

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri