Bucureștiul nu mai este orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară

Data publicării:
bloc-1

În primele șase luni ale acestui an, apartamentele din marile orașe s-au scumpit cu 4,7% față de finele anului trecut. Prețul mediu la nivel național a ajuns la 933 de euro pe metru pătrat. Este o medie trasă în jos de București, singurul mare oraș în care locuințele s-au ieftinit în prima jumătate a anului.

Prețurile apartamentelor au scăzut cu 1,8% în Capitală. Cea mai mare creștere a fost în Cluj-Napoca, de 7,1%, iar Constanța și Timișoara au fost pe următoarele două locuri. În aceste evoluții sunt incluse atât apartamentele noi, cât și cele vechi.

Iar în Cluj-Napoca, apartamentele vechi au ajuns să fie cele mai scumpe din țară. După o creștere a prețurilor de aproape 6% în primele șase luni ale anului, costă 1.803 de euro pe metru pătrat, cu 51 de euro mai mult decât în Capitală. Iar apartamentele noi vin tare din urmă. S-au scumpit în Cluj cu peste 10% și ar putea de asemenea să depășească Bucureștiul dacă această tendință se va păstra în perioada următoare.

Mai ales după ce în Capitală apartamentele noi s-au ieftinit cu nu mai puțin de 7,2% în vreme ce apartamentele vechi s-au scumpit cu doar 2%. Numai anul trecut dezvoltatorii imobiliari au livrat 26.000 de apartamente în blocuri noi în București. Ceea ce înseamnă că în Capitală oferta continuă să fie peste cerere, situație care se vede în scăderea prețurilor.

Pe termen lung, însă, Bucureștiul rămâne piața imobiliară cu cel mai mare potențial de creștere. După ce dezvoltatorii vor scăpa de apartamentele pe care le au pe stoc și după ce creditarea se va dezgheța și mai mult, prețurile locuințelor vor reîncepe să crească.

În Cluj-Napoca, evoluția spectaculoasă din ultima perioadă pare sămânța unei bule speculative. Orașul a atras investiții mari, mai ales în domeniul IT, însă prețurile locuințelor cresc deocamdată mult mai rapid decât salariile informaticienilor locali. Va conta și ritmul în care vor fi construite apartamente noi. Cluj-Napoca nu are foarte multe proiecte imobiliare în desfășurare. Cum oferta de locuințe nu va crește brusc, prețurile ar trebui să se mențină la un nivel stabil pentru o vreme.

În Capitală, pe de altă parte, dezvoltatorii au în plan mai multe proiecte de amploare, care vor cuprinde atât apartamente ieftine, cât și apartamente de lux, pe o piață care oricum are prea multe apartamente noi la vânzare. Însă, spre deosebire de Cluj-Napoca, Bucureștiul are avantajul unui număr mult mai mare de potențiali clienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri