Bugetul pe 2014 în comisii. Doar Ministerul Culturii a primit bani în plus faţă de proiectul Guvernului

Data publicării:
bani 3-42

ACTUALIZARE 16.30. Un singur minister a reuşit până acum să obţină în Parlament mai mulţi bani pentru 2014 decât a prevăzut Guvernul. Este vorba despre Ministerul Culturii, unde aleşii din comisia de specialiate au impus o suplimentare de 2,8 milioane de lei, sumă destinată monumentelor istorice, pe seama unor reduceri de buget la Curtea Constituţională, Preşedinţie şi Agenţia Naţională de Integritate.

În rest, celelate comisii ale Parlamentului au dat vot pe bandă rulantă pentru bugetele ministerelor şi ale altor instituţii ale statului, fără modificări faţă de proiectul Guvernului.

Miniştrii şi şefii instituţiilor au recunoscut că se vor descurca greu în 2014, dar că speră să primească mai mulţi bani la rectificarea din vară. 

ACTUALIZARE. 12.14. Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat că instituția pe care o conduce are bani pentru ca, în 2014, să finalizeze toți kilometri de autostradă promiși. „Se vor plăti avansurile pentru Sebeș-Turda, vor fi în lucru Timișoara-Lugoj, se vor termina Nădlac-Arad și Orăștie-Sibiu”, a spus Dan Șova.  

ACTUALIZARE 11.35. "Cinci ani la rând, bugetul MApN a fost din ce în ce mai mic. L-am gasit la 1,26 din PIB, în 2013 l-am adus la 1,38. În conformitate cu programul de modernizare a armatei pe care l-am aprobat, sperăm ca până în 2016 să ajungem la 2 la sută din PIB”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, precizând că bugetul pentru 2014 este de 1,42% din PIB.  

În legătură cu avionul pentru demnitari, ministrul a precizat „că la rectificarea de buget, acest capitol de cheltuieli a fost scos și transferat spre Regia protocolului de stat”.

ACTUALIZARE 11.20. „Comisiile de Apărare au votat în unanimitate proiectul de buget al MAI”, a spus ministrul de interne, Radu Stroe, care s-a declarat mulțumit de faptul că s-a reușit „normalizarea problematicii banilor de uniformă”. „Vom da de Crăciun jumătate din uniforma pe 2013 și, în primul trimestru al lui 2014, cea de-a doua jumătate”, a adăugat ministrul.

Mai pot interveni schimbări în bugetele ministerelor, în condițiile în care miniștrii vor avea argumente puternice în fața senatorilor și deputaților din respectivele comisii și, bineînțeles, acceptul Ministerului Finanțelor pentru a primi mai mulți bani.

Un lucru este însă cert: în momentul în care suplimentezi într-o parte, trebuie să tai din altă parte, lucru subliniat, ieri, și de premierul Victor Ponta, în condițiile în care ținta de deficit pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, adică 14,5 miliarde de lei.

Executivul a dat, săptămâna trecută, undă verde bugetului pe 2014.

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, recent, că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la benzină.

Eu voi trimite bugetul înapoi dacă rămâne așa. Și vă dau argumentul unde: am văzut la ministerul domnului Dragnea este o creștere a bugetului cu vreo 1.500 de miliarde. Să vedeți unde merge creșterea asta: regenerare urbană, programe de regenerare urbană a municipiilor și orașelor”, a declarat șeful statului într-o emisiune televizată.

Se anunță discuţii aprinse în privinţa proiectului de buget. Nu toată lumea primeşte mai multe fonduri anul viitor.Câştigă ceva bani în plus Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor, Ministerul Dezvoltării. Pierd însă Ministerul Justiţiei, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri