BUSINESS CLUB. Ar putea Spania să devină locomotiva Europei?

Data publicării:
15022013 20spania 20germania-49790

Posibil, dar experții de la Morgan Stanley s-au uitat doar pe cifre, nu au ținut cont și de ce definește o nație. E greu de crezut că spaniolii vor face ceva nemțește. Germania nu s-a bazat în perfomanțele sale pe costurile reduse. Din contra vinde scump, dar are tot timpul eticheta de lucru bine făcut.

Din cauza dobânzilor foarte scăzute, a salariilor în creştere şi a preţurilor din imobiliare mai mari, Germania va cunoaşte o îmbunătăţire a cererii interne, dar şi o deteriorare a competitivităţii externe. Avantajul Spaniei la export ar fi costurile mai reduse cu forţa de muncă. Acestea ar urma să rămână la un nivel redus chiar dacă statul iberic iese din recesiune, afirmă analiştii de la Morgan Stanley.

Până să ajungă nemți, spaniolii, loviți de șomaj caută slujbe chiar în țara luată drept model.

„Nu găsesc nimic în Spania, deci trebuie să plec. Nu e ceea ce îmi doresc să fac, dar dacă nu e nimic aici, nu pot să stau. Am studiat timp de cinci ani şi părinţii mei au investit în educaţia mea”, spune Eva Sanchez, cursantă la Institutul Goethe din Barcelona.

Teoria celor de la Morgan Stanley este cel puţin controversată și etichetată drept fantezistă de alţi analişti economici. Productivitatea şi competitivitatea reflectă mai mult decât costurile cu forţa de muncă. Dacă ar fi aşa, atunci şi Bangladesh ar putea a depăşi Germania.

Spania are însă probleme mari - o piaţă a muncii rigidă, pierderi bancare de pe urma colapsului pieţei imobiliare și costuri uriaşe cu protecţia socială.

Priviţi la rece, indicatorii economici ai Spaniei nu se ridică deloc la nivelul celor ale Germaniei. Spania are un şomaj de cinci ori mai mare faţă de Germania şi exporturi de cinci ori mai mici. În plus, Germania aproape că nu a avut deficit bugetar, în timp ce în Spania este de 6%, potrivit estimărilor pe anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri