BUSINESS CLUB. Avalanşă de concedieri în bănci. 10.000 de oameni ar putea fi daţi afară

Data publicării:
2702 20avalansa 20concedieri-51781

Pierderile au ajuns din urmă sistemul bancar. După un an cu un minus de aproape o jumătate miliard de euro în 2012, băncile au nevoie de o reaşezare a cheltuielilor, mai ales că au amânat momentul ani la rând.

„Dată fiind puterea de cumpărare a oamenilor, e clar că nu se vor mai face multe credite şi nici depozite, pentru că oamenii nu au de unde să economisească bani, deci va scădea activitatea. Ca atare, se va impune o asemenea restructurare”, este opinia lui Constantin Paraschiv, preşedintele Federației Sindicatelor din Bănci și Asigurări.

Dacă se va ajunge la aproximativ 10.000 de concedieri, înseamnă că 14% din numărul total de angajaţi din sistemul bancar vor pleca acasă.

Băncile recurg la restructurare mascată

Conform liderilor de sindicat, majoritatea băncilor procedează la o restructurare mascată. Oferă salariaților 2-3 salarii compensatorii peste numărul celor stabilite în contractul colectiv de muncă, cu condiția ca desfacerea contractului să se facă la cererea salariatului.

În aceste condiţii câştigul băncii este reducerea timpul necesar pe care-l presupune concedierea colectivă. Alte metode includ pensionarea anticipată sau concedierea în urma unor teste de competenţă profesională.

Salariile compensatorii pot ajunge şi la 12.000 de euro

Angajaţii din bănci sunt însă protejaţi de clauze contractuale destul de avantajoase. Pot primi de la 3 până la 16 salarii compensatorii. În cazurile fericite, ar putea să se aleagă cu peste 12.000 de euro compensaţii.

Şi mai norocoşi sunt cei aflaţi în pragul pensionării. Aceşti pot primi din parte băncilor, dacă acceptă pensionarea anticipată, aproape 20.000 de mii de euro.

Cu aceste pachete financiare, costurile băncilor la disponibilizare poate ajunge la 100 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri