BUSINESS CLUB. Care sunt implicațiile schimbării de la vârful ANAF

Data publicării:
fisc BC

Acestea sunt datele mari ale problemei, dar nimic nu este simplu în administraţia românească de la vârf. Mai ales la Fisc, unde activitatea e în subordinea Ministerului Finanţelor, dar numirea şefului se face de către premier. Şerban Pop, deşi numit în funcţie acum un an de Mihai Răzvan Ungureanu, a fost păstrat în funcţie şi a avut sprijinul PSD, într-un Minister al Finanţelor condus de liberalul Daniel Chiţoiu.

Interesant este cum au apărut informaţiile pe parcursul zilei, pe surse. Prima dată înlocuirea a fost dată ca sigură de către liberalul Diaconu. Apoi au venit alte surse care, mai apropiate de Palatul Victoria şi premier, au anunţat că Victor Ponta a avut o discuţie cu Şerban Pop, dar înlocuirea sa din funcţie nu a fost semnată, iar numele celui ce va fi înscăunat va veni doar după discuţii în cadrul USL. A se citi în subsol că avansarea unui nume a fost puţin cam hazardată. Anunţarea unui înlocuitor poate fi o formă de presiune, căci Ministrul Finanţelor vrea să aibă Fiscul sub control.

În plin proces de reorganizare

Nu este clar care carte se joacă. Premierul Victor Ponta declara pe la începutul anului că, în caz că lupta cu evaziunea fiscală nu dă rezultate, şi nu a dat, atunci va dori să coordoneze direct această activitate.

În acest caz, Şerban Pop ar putea fi sacrificat pentru acest interes. Fiscul nu a mers până acum şi e nevoie de reşezare a structurilor. Este posibil ca Gelu Ştefan Diaconu să fie viitorul preşedinte al ANAF. Dar nu însemană că va fi o victorie de durată a liberalilor.

Este în pregătire aceasta nouă structură de control care să reunească vamă, garda financiară administraţia fiscală, un IRS românesc. E în pregătire, dar pregatirea este destul de avansată. Și va conta foarte mult cum se va organiza această nouă structură şi cine o va avea în subordine. Iar meciul nu e încheiat. Pentru că e un meci important. Fiscul înseamnă control al banilor şi al afacerilor, iar controlul înseamnă acţiune. Dar lipsa acţiunii, înseamnă pasivitate, aplicată tot la bani, tot la afaceri şi Fiscul poate da dovadă de aşa ceva pe alocuri şi unde trebuie.

Citiți și:

Surse. Conducerea ANAF ar putea fi schimbată. Conducerea USL se reunește în această seară

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri