BUSINESS CLUB. Cel mai mare angajator din lume

Data publicării:
pentagon afp

Pentagonul are 3,2 milioane de angajaţi. În Departamentul Apărării din SUA lucrează mai mulţi oameni decât locuiesc în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Constanţa la un loc. E cel mai mare angajator din întreaga lume. Înglobează patru servicii secrete, armata, forţele aeriene şi navale, dar are în subordine şi o universitate de apărare naţională precum şi un colegiu de război.

Nu e tocmai angajatorul clasic, dar le oferă oamenilor beneficii greu de găsit în privat: pachet salarial atractiv, călătorii gratuite şi studii superioare fără a plăti taxele. Toate pe banii contribuabilului. Aproximativ 780 de miliarde de dolari e bugetul anual de apărare pentru anul viitor, în timp ce bugetul Educaţiei e de 10 ori mai mic.

Din toţi banii strânşi de la populaţie, Apărarea ia a doua cea mai mare felie, fiind întrecută doar de programele sociale.

Cifrele Forumului Economic Mondial arată că în topul celor mai mari angajatori din lume, nici măcar locul 2 nu e ocupat de o companie care chiar produce bani. Al doilea cel mai mare angajator este armata Chinei. Acolo lucrează 2,3 milioane de oameni, practic de patru ori mai mulţi decât forţa de muncă a Volkswagen, care are peste o sută de fabrici în 30 de ţări.

Abia pe locul al treilea apare o companie privată: lanţul de magazine Walmart, cu 2,1 milioane de angajaţi şi venituri de aproape 500 de miliarde de dolari pe an. Compania este prezentă în 27 de ţări, nu doar prin lanţul Walmart, ci şi prin Sam's Club şi ASDA, unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie.

McDonald's este al patrulea cel mai mare angajator din lume, cu 1,9 milioane de salariaţi.

După doi giganţi ai comerţului şi două armate, în topul marilor angajatori apar din nou agenţiile de stat. NHS, serviciul de sănătate al englezilor, are 1,7 milioane de angajaţi. E urmat de cel mai mare grup petrolier chinez, cu cei 1,6 milioane de angajaţi ai săi.

Următoarea în clasament e tot o companie chineză, State Grid Corporation. E cea mai mare companie de electricitate deţinută de stat şi are 1,5 milioane de angajaţi.

Cu 100.000 mai puţini are compania feroviară a Indiei, urmată în clasament de forţele armate ale ţării.

În clasamentul celor mai mari 10 angajatori din lume sunt trei armate și împreună au mai bine de 40% din totalul salariaților.

La coada clasamentului, cu 1,2 milioane de angajați apare Foxconn, compania taiwaneză care asamblează cam 40% din toate electronicele vândute în lume, inclusiv modelele de iPhone, Xbox şi Playstation.

În România, cel mai mare angajator este lanţul Kaufland, cu 22.000 de oameni. Este urmată de Petrom, cu 16.500 de salariaţi. Înainte de privatizare, în compania petrolieră lucrau peste 60.000 de oameni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri