BUSINESS CLUB. Creditele rămân inaccesibile firmelor

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Liviu Rogojinaru are o fabrică de mobilă şi 50 de angajaţi. S-a dus la bancă pentru a lua un împrumut de 200.000 de euro pentru a-şi dezvolta afacerea.

„De ce am avut nevoie de credit? Ca să mai iau nişte utilaje. Anul trecut nu am reuşit să mă apropii de bani de la bancă. Condiţiile sunt foarte grele. Tot timpul se cerea încă o hârtie în plus, încă o hârtie în plus. Garanţiile sunt foarte mari”, spune Liviu Rogojanu.

Toate băncile cer firmelor un avans între 10 şi 30% din împrumut şi garanţii materiale de 150% din valoarea creditului.

„Foarte multe companii nu au ajuns la nivelul la care să deţină o proprietate, şi nici nu se justifică în cazul unor companii mici care pot să îşi închirieze foarte bine un birou în care sa îşi desfăşoare activitatea. Şi atunci este foarte greu să obţină un împrumut atâta timp cât compania nu deţine un imobil”, explică analistul financiar Diana Ţăruş.

În plus, multe companii sunt respinse din start de bănci pentru că au profituri foarte mici, au datorii către bugetul de stat, au furnizorii neplătiţi sau prea puţină vechime.

Cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

Deoarece că nu au reuşit să obţină un împrumut de la bancă pentru a rezista pe piaţă, multe firme au fost nevoite să pună lacătul pe uşă. Iar cele care au obţinut un împrumut au acum de plătit cele mai mari costuri din Uniunea Europeană. Dobânda la credite în România e de 8,67%, în Ungaria sub 7%, iar în Polonia sub 5%.

Sunt dobânzi mari în România pentru că şi riscurile din economia nostră sunt încă ridicate, susţin bancherii. Nu mai puţin de 18% din credite au fost acordate până acum unor companii care au intrat apoi în insolvenţă, iar valoarea acestora ajunge la aproape 24 de miliarde de lei.

„Se pierd în fiecare an zeci şi sute de comenzi externe, firme care vin plângând să îmi spună că sunt obligate să renunţe la comenzile externe pentru că nu găsesc înâelegere la băncile româneşti”, susţine Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR.

Fenomenul se vede şi în cifrele BNR. Creditul în valută pentru firme a scăzut cu peste 10% faţă de nivelul anului anterior, iar împrumuturile în lei au avut o creştere extrem de mică, de numai 1,9%.

Dobânzile creditelor pentru firme

România: 8,67%

Ungaria: 6,98%

Bulgaria: 6,94%

Polonia: 4,94%

Celelalte ţări din UE: < 3%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri