BUSINESS CLUB. Cum se operează o fraudă bancară de 85 de milioane de euro

Data publicării:
13122012 20m 20frauda 20bc-38487

Volksbank a sesizat parchetul în mai 2010 ca a descoperit documente false în dosarele de creditare ale unor firme. Împrumuturile se ridicau la circa opt milioane de euro.

„S-au făcut și provizioane pentru aceste sume și s-au demarat și procedurile de executare silită”, explică Alexandra Frunză, purtător de cuvânt al Volksbank.

Procurorii DIICOT au început ancheta și au descoperit că astfel de credite acordau și două filiale ale BRD, acelorași persoane din rețea. Grupul de afaceriști solicita împrumuturi și oferea ca garanție case, apartamente sau terenuri.

Banca trimitea dosarul spre evaluare, iar evaluatorul, la înțelegere cu grupul, dar și cu funcționari bancari, stabilea o valoare mai mare decât cea reală pentru imobil, pentru ca banca să acorde creditul. După ce notarul aviza ipoteca, grupul intra în posesia banilor.

Intervenții de la vârful băncii

„La o asemenea valoare și la o garanție falsă vă dați seama că intră în joc mult mai mulți bani din cadrul băncii. Cel care a făcut actele, un notar, un evaluator, cel care a făcut actele la bancă, cel care a semnat actele, directorul băncii ca să dea un credit foarte mare”, explică Mircea Coșea, analist economic.

Reteaua ar fi fost coordonată, potrivit procurorilor, de oamenii de afaceri Marius Locic, Dumitru ți Vasile Creștin. Creditele ar fi fost aprobate prin intervenția de la vârful BRD, a directorului Lucian Cojocaru, devenit între timp vicepreședinte Volksbank.

Un alt înalt oficial care apare în dosar este Sorin Popa, fost vicepreședinte al BRD, actual director în Societe Generale Paris. Legătura dintre oamenii de afaceri și BRD Dorobanți e dată chiar și de sediul în care funcționează sucursala.

Banca plătește chirie pentru acest sediu aflat în proprietatea fraților Creștin. Aceștia au cumpărat proprietatea de la Marius Locic cu un credit luat chiar de la BRD.

„Toate creditele lui Locic sunt preacordate pozitiv. În momentul de față sunt două piețe mari. În Sectorul 2, Piața Basarabia și una în Sectorul 1 Piața Gara de Nord, care în momentul de față, începând de săptămâna viitoare trebuie să înceapă investiția. Și am senzația că am deranjat pe cineva din sistemul legume fructe din străinătate. Pentru că nu cred că deodată a venit pe Locic în momentul când există aprobări date de primării, bunăvoința din partea băncilor”, a declarat Marius Locic.

Numele „grele” în dosar

Unul dintre creditele acordate de BRD, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost obținut de Oana Niculescu Mizil, spun anchetatorii. Oamenii legii susțin că împrumutul a fost obținut cu ipotecarea unui apartament de 75 de metri pătrați din centrul Bucureștiului și un teren agricol. Ambele proprietăți ar fi fost supraevaluate.

Toate garanțiile și contractele au fost autentificate de patru notari. Între aceștia, mai arată anchetatorii, soția consilierului premierului Victor Ponta, Damian Draghici, ales acum senator. În interceptările din dosar apar și alte nume grele. Membrii rețelei se lăudau, potrivit unor surse judiciare, că au sprijinul unor înalți funcționari ai statului la vremea respectivă - fostul șef al poliției, Liviu Popa, și fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga.

Locic, legături cu alte persoane de notorietate condamnate

Ar fi doi ani jumătate de când Volksbank a făcut sesizarea, după cum spune reprezentatul băncii. De ce a durat atât de mult? Un posibil răspuns: pentru a descoperi cât mai mult din rețea.

Marius Locic a fost implicat și în cazul senatorului Cătălin Voicu. El și Costel Cășuneanu ar fi încercat să capete influență în anumite dosare aflate pe rol. Au fost condamnți la închisoare, dar mai au cale de atac.

Potrivit unor surse din parchet, în cazul acestei fraude de 85 de milioane de euro denunțătorul a fost omul de afaceri Valentin Nedelcu. El este cel care le-a arătat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi banii. Undeva anul trecut ar fi dat totul în vileag.

Valentin Nedelcu este și el un om care își poate face casă din dosare. E condamnat, fără o decizie definitivă, dar a mai fost condamnat şi în anul 2005 pentru înşelăciune. Valentin Nedelcu e implicat și în afaceri necurate cu fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, care e în închisoare acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri