BUSINESS CLUB. Darius Vâlcov și redevențele ca un gaz lacrimogen

Data publicării:
20170619_ICCJ_DARIUS_VALCOV_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Când ţara arde cu foc pus de mână de jandarm, mai vine şi Darius Vâlcov să pună gaz pe redevenţe. Este consilier al primului ministru, fost ministru de finanţe, dar publicului larg îi este cunoscut ca economistul cu trezoreria în cimitir. Şi pentru că a tezaurizat şi-a luat opt ani de închisoare în primă instanţă.

A ieşit Vâlcov pe Facebook cu o postare în care plânge de două miliarde de dolari pierdute în 12 ani din cauza neactualizării preţului la gaze la care se aplică redevenţa. Şi explică el ce s-ar fi putut face cu acei bani. Sunt nişte date scoase de la nafatalină din vechi rapoarte ale Curţii de Conturi. Însă devin de foarte mare actualitate când se discută despre modificare legii offshore, cea care reglementează exploatările din Marea Neagră, reglementări de care depinde decizia de a începe acele exploatări, de a face investiţiile principale.

E o postare îmbrăcată într-un mesaj popular, dar e cu ţintă către cei care ar fi afectaţi. E pentru cunoscători şi scos exact acum, când se pregăteşte rediscutarea cadrului fiscal pentru exploatările din Marea Neagră.

Partidul pe care îl reprezintă Vâlcov e la putere și a trecut deja jumătate din intervalul invocat şi nu s-a făcut nimic pentru a îndrepta situaţia. Ba chiar am avut legea offshore aprobată de Parlament... Se putea face totul atunci. Liviu Dragnea a ieşit la tablă să explice cum ţara va câştiga 20 de miliarde de dolari. A vrut ca el să explice cum stă treaba, ca să se ştie de la cine vine... Fix la acel moment legea nici măcar nu era adoptată şi au mai fost modificări pe seară.

Şi apoi au descoperit că ce au făcut nu e tocmai OK şi ca sunt puse în pericol investiţiile şi a apărut ideea de a corecta tâmpeniile, inclusiv prin ordonanţă de urgenţă. Numai că între timp legea a fost întoarsă de preşedinte în Parlament şi legislativul va avea posibilitatea să vină cu schimbările. Care?

Păi vine postarea lui Vâlcov, care sună a ameninţare. Grupurile americane au mare interes în exploatarea gazelor din Marea Neagră, vreo 200 de miliarde de metri cubi. A existat un lobby serios al SUA, să fim serioşi şi să nu ne ascundem. Cu astfel de atenţionari ce se încearcă?  Atragerea atenţiei, obţinerea a ce? Repetăm, situaţia putea fi reparată cu mult timp în urmă. Se încearcă obținerea a ceva? Banii pot fi luați prin reglementari clare. S-ar parea că nu ei sunt scopul... Se deschid canale de comunicare...

Dar mai contează şi modul comunicării. Că s-ar putea să nu iasă. Cum nu are cum să-i iasă justificarea Vioricăi Dăncilă cu scrisoare trimisă Comisiei Europene despre evenimentele din 10 august. A întocmit cineva o scrisoare, a semnat-o Dăncilă şi la Bruxelles, Guvernul României anunţă o încercare de lovitură de stat. Evenimente periate la greu, după cum convine Palatului Victoria, şi justificări neverosimile. E de-a dreptul naiv ca în lumea asta în care tărim cu live făcut pe Facebook de orice om, de comunicare în timp real, să încerce cineva să cosmetizeze evidenţa - o intervenţie violentă a jandarmilor împotriva unor protestatari paşnici, hărţuirea constantă din partea forţelor de ordine şi lipsa de reacţie în îndepărtarea grupurilor violente, folosite ulterior ca scuză pentru nenorocirea care a urmat. Oamenii ăia de la Bruxelles au şi ei ochi. Văd! Şi cred ce văd. Doar europarlamentarul Norica Nicolai nu crede ce vede... spune că imaginile în care sunt bătuți oameni sunt trucate. Pe bune?

E de înţeles ca cei din zona puterii să caute justificări pentru reprimarea violentă, dar haideţi, oameni buni, cu scenarii verosimile, nu cu absurdităţi. Şi cu scuze. Multe scuze şi cenuşă în cap.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri