BUSINESS CLUB. De ce depinde soarta Renault de cea a rivalilor Citroën-Peugeot

Data publicării:
renault peugeot

Soarta Renault, grupul-mamă al Dacia, depinde mult de cea a rivalilor de la Citroën-Peugeot. La o primă vedere s-ar părea că pentru Renault ar di mai bine dacă ceilalţi o duc prost sau mult mai prost. Se face loc pe piaţă, ar putea creşte vânzările. În realitate, ar suferi rău. Fără Peugeot în Franţa, Renault ar avea un flux de producţie mai greoi şi chiar mai scump. În plus, ar avea dificultăţi cu furnizorii, susţine şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, citat de MarketWatch.

Renault împarte cu PSA Peugeot Citroën foarte mulţi furnizori. În cazul unor probleme ale Peugeot, atunci şi furnizorii vor avea probleme care se vor transfera şi către Renault. Volumul de vânzări de piese se va reduce, capacităţi de producţie vor fi în pericol, iar pe lanţ, acestea vor ajunge în curtea Renault.

De ce această analiză: zilele acestea sunt cruciale pentru viitorul Peugeot-Citroën. Familia Peugeot, cel mai mare acţionar al alianţei, s-a reunit luni pentru a decide dacă aprobă două acorduri menite să asigure viitorul producătorului auto francez. Consimţământul familiei este necesar pentru a putea anunţa miercuri, odată cu rezultatele financiare, un acord privind recapitalizarea cu 3 miliarde de euro, în cadrul căruia statul francez şi grupul chinez Dongfeng vor prelua participaţii egale la grup. Peugeot ar urma să anunţe şi o alianţă separată cu banca spaniolă Santander, referitoare la finanţarea achiziţiilor de vehicule.

Familia Peugeot deţine 25% din grup. Dacă acordul va fi aprobat, deţinerea familiei va scădea la 14%, nivel care va fi egal cu participaţiile care vor reveni statului francez şi Dongfeng. Parteneriatul cu chinezii ar putea însemna deschiderea către noi pieţe pentru Peugeot Citroën, un producător prea dependent de vânzările din Europa.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri