Business Club | Două treimi din investițiile în IT sunt bani risipiți

Data publicării:
oameni la calculatoare digi

Aproape 600 de miliarde de dolari sunt direcționați către proiecte digitale mari, însă aproape 400 de miliarde au înghițit proiectele cu rezultate slabe. O sumă de peste două ori mai mare decât PIB-ul României a ajuns în proiecte nerentabile. Un studiu al Institutului de Cercetare Genpact arată că cea mai mare parte a sumelor investite nu merge către dezvoltarea unor tehnologii cu adevărat inovative, ci mai degrabă către rafinarea și perfecţionarea celor vechi.

Marea problemă a companiilor e că nu pot ști cu exactitate în ce direcţie să-și îndrepte eforturile creatoare. Șlefuirea tehnologiilor vechi poate merge la sigur, dar inovarea completă e riscantă. Implicaţiile însă merg dincolo de rezultatele financiare ale unei companii. Autorii studiului atrag atenţia că în lipsa unui interes mai mare pentru adevărată inovaţie, atât consumatorii, cât și firmele nu se vor putea bucura de câștigurile de productivitate și de competitivitate garantate de noile tehnologii. De aici pot curge handicapuri economice și creșteri sub potenţial.

La nivel micro, al unei singure companii, investiţiile nerentabile înseamnă o proastă alocare a resurselor. Iar efectele se văd inclusiv pe bursă. Deși fondurile uriașe direcţionate către cercetare sunt percepute ca apanaj al companiilor de succes, cu timpul investitorii vor să vadă rezultate palpabile.

Așa se face că firmele care investesc cei mai mulţi bani în cercetare își văd adesea acţiunile scăzând după o perioadă. După corelarea valorii acţiunilor a 68 de companii mari de tehnologie cu investiţiilor lor, Berstein Research a aflat că cei mai mari investitori au performanţe din ce în ce mai slabe pe bursă la doar 5 ani de demararea cheltuielilor de amploare. Pe de altă parte, acţiunile companiilor care au investit mai puţin cresc. Asta fiindcă investiţiile în cercetare nu sunt neapărat o referinţă a inovaţiei. O companie poate investi mai puţin, dar ţintit. Nu e cazul însă în Silicon Valley. Se fac multe cheltuieli în orb șoi adesea sunt omise problemele evidente. De pildă, Institutul de Cercetare Genpact subliniază că noile tehnologii sunt construite fără a se lua în considerare felul în care vor interacţiona cu infrastructura digitală existentă.

Priorităţile companiilor de tehnologie sunt adesea alese greșit dar acest risc face parte din jocul inovaţiei. Cei care nu își asumă calculat riscuri pot fi însă rapid îndepărtaţi din piaţă. Dintre miile de start up-uri de tehnologie, nu mai puţin de 95 de procente eșuează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...