BUSINESS CLUB. Economia dictează succesul în fotbal

Data publicării:
gomez germania-portugalia

Falimentul care s-a apropiat periculos de Borussia în urmă cu opt ani a generat o serie de restricţii ale cheltuielilor şi datoriilor pentru cluburile germane de fotbal.

Sistemul germanic de dezvoltare este transpus total şi în fotbal. Dezvoltarea în etape este încurajată şi nu doar explozia de moment. Germania a avut o politică de încurajare a cluburilor să crească tineri, ba chiar au fost forţate, la fel cum există o politică de încurajare a întreprinderilor mici şi mijlocii- coloana vertebrală a economiei.

Finala de anul acesta a Champions League este o metaforă a luptei din plan economic. Germania a câştigat meci după meci în faţa rivalilor spanioli îngenuncheaţi de datorii. Între performanţa sportivă şi finanţare este o relaţie foarte strânsă. Fotbalul german a cucerit noi culmi pe măsură ce economia a crescut, iar industria a oferit sponsorizări mai valoroase. Acesta ar putea fi începutul unei ere de dominaţie germană în fotbalul european, scrie MarketWatch.

Economiile slăbite ale Spaniei şi Italiei au lovit indirect în cluburile lor de fotbal. Într-o economie prosperă, echipele beneficiază de mai mulţi bani din sponsorizări şi investiţii în stadioane. Un exemplu este chiar oraşul german Dortmund care are un stadion ultra-modern.

Succesul în sport nu poate fi decuplat de prosperitate. Şi cel mai bun exemplu este chiar Spania. Ibericii au cunoscut gloria ca rezultat al creşterii economice. Au dominat fotbalul, la nivel de club şi naţională, sunt aşi în tenis sau handbal iar în Moto GP nu mai e loc de ei la nicio clasă. Sunt rezultatele investiţiilor în tineri din anii 90 şi începutul anilor 2000 când economia era pe val. Peste două decenii cel mai probabil va fi un recul, căci atunci se vor simţi rezultatele crizei actuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri