BUSINESS CLUB. Energie ieftină, lăsată să curgă

Data publicării:
portile de fier - hidroelectrica

Hidroelectrica înregistrează pierderi la hidrocentrala Porțile de Fier 2 din cauza debitului prea mare al Dunării, scrie Mediafax.

Inundațiile din Europa Centrală au făcut ca debitul Dunării să ajungă la 9.000 de metri cubi pe secundă. Producția de energie devine neprofitabilă la 8.000 de metri cubi pe secundă, a anunțat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Cealaltă mare hidrocentrală, Porțile de Fier 1, poate să funcționeze și la un debit de 10.000 de metri cubi pe secundă. Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2 sunt cele mai mari hidrocentrale din România. Împreună, ele asigură 25 la sută din capacitatea instalată a Hidroelectrica, de peste 6.300 de megawați.

Hidroelectrica este cel mai mare și mai ieftin producător de energie electrică din țară și acoperă 30 la sută din consumul total.

Potrivit lui Remus Borza, prețul pe care Hidroelectrica îl plătește Apelor Române pentru apă este prea mare. Prețul a crescut în 2010 de la 0,26 de lei la 1,1 lei pe mia de metri cubi. Astfel, costurile cu apa suportate de Hidroelectrica au crescut de peste patru ori, la circa 350 de milioane de lei în prezent.

Hidroelectrica se află în insolvență din luna iunie, anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri