Business Club. Fermierii vor plăti pentru fiecare hectar cultivat, udat de reţeaua de irigaţii a statului

Data publicării:
sistem irigatii

Abonamentul pentru irigaţii va fi plătit de fermieri direct sau le va fi reţinut din subvenţiile anuale. Câte 25 de lei pentru fiecare hectar pe care există conducte de irigaţii. Spre exemplu, pentru o fermă cu o suprafaţă de o mie de hectare, factura se ridica la 25.000 de lei. Este echivalentul profitului obţinut de pe 9 hectare cultivate cu grâu.

„Fermierii nu vor mai achita nicio altă prestaţie decât energia pentru livrarea apei şi apa pentru irigaţii. Toate reparaţiile şi costurile intră în atribuţiile ANIF-ului şi vor fi completate cu sume de la bugetul de stat”, spune Florin Ionuţ Barbu, director Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

De această măsură vor beneficia cei care au teren cu acces la sistemul de irigaţii deţinut de stat. Sunt aproape 830 de mii de hectare reabilitate. Cu banii strânşi şi fondurile de la buget, autoritaţile vor să refacă şi restul canalelor de irigaţii, care se întind pe alte aproape 700 de mii de hectare. Fermierii spun că plătesc, doar dacă sistemele sunt funcţionale.

Acolo unde funcţionează să se aplice şi acest abonament, ştiu că dânşii puseseră condiţia ca acolo unde sunt sisteme de irigaţii, în acel perimetru, să se plătească abonament. Nu sunt de acord pentru că nefuncţionând să nu beneficieze de niciun serviciu”, afirmăLaurenţiu Baciu, directorul Ligii Producătorilor Agricoli.

Costurile de refacere a sistemului de irigaţii, în special a motoarelor care aduc apa din Dunare pe terenul cultivat cu grâu sau porumb, sunt, însa, enorme.

„Datează din anii '72. Ele trebuie înlocuite cu unele performante care au consum mic de energie, cât să pompeze apă în instalaţie. Doar partea de materiale înseamna undeva în jur de 300, 400 de mii de euro”, declară Adrian Moş, directorul unei firme.

În perioada 2007-2013, peste 110 milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuite pentru reabilitarea canalelor concesionate de asociaţiile de fermieri. Refacerea întregului sistem de irigaţii deţinut de stat costă 1 miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri