BUSINESS CLUB. Gazele din Marea Neagră ar putea fi mai scumpe decât cele din Rusia

Data publicării:
platforma petroliera captura

Investițiile necesare pentru dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră se scriu cu cifre mari, chiar dacă e vorba de servicii conexe.

Exxon a anunțat că plătește 21,4 milioane dolari doar pentru transport aerian către platformele din Marea Neagră. Pentru acest lucru va închiria elicoptere de la o firmă canadiană.

Lucrările de foraj înghit și ele sume importante. Pentru următorii doi ani a fost contractată compania germană Schlumberger, care va încasa 80 de milioane de dolari.

Un alt contract de 23 de milioane de dolari, pentru explorare, a fost încredințat către Grup Servicii Petroliere.

În faza de căutare a resurselor folosirea navei DeepWater Champion costă nu mai puțin de un milion de dolari pe zi.

Petrom a anunțat că pentru dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră va investi un miliard de dolari numai în acest an. O sumă similară era vehiculată în urmă cu un an și jumătate și în dreptul Exxon.

În 2012 cele două companii au anunțat că au descoperit un zăcământ de care ar putea ajunge la 84 miliarde de metri cubi de gaze, suficient să asigure consumul României până la șase ani.

Exploatarea comercială a acestora va începe însă după 2020.

Necesarul total de investiții poate să ajungă până la 10 miliarde de dolari. Dacă producția va confirma toată cantitatea estimată, iar prețul de vânzare va fi in jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi, atunci zăcământul din Marea Neagră va genera aproape 34 de miliarde de dolari.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri