BUSINESS CLUB. Giganții IT redefinesc arhitectura sediilor

Data publicării:
sedii

Google are deja un campus imens, în Mountain View, care este chiar în mijlocul Silicon Valley, dar acum vor să mai construiască un sediu mai aproape de San Francisco. Noul sediu este conceput astfel încât inginerii programatori să nu străbată mai mult de 2 minute şi jumătate de la unul la altul. Aceasta este de fapt ideea noului proiect: mai multă colaborare, împărţirea ideilor, dar şi de mişcare, de mobilitate în jurul biroului.

De cealaltă parte, Amazon îşi construieşte un sediu imens în Seatle, iar ultimele trei idei care au ajuns în piaţă aduc în plan central trei mari clădiri din sticlă şi oţel numite „bio-cupole", iar acestea, la rândul lor, vor avea în interior copaci maturi.

Facebook a cumparat campusul vechi al celor de la Sun Microsystems. Dar acum sunt într-un amplu proces de extindere. Inițial, faimosul arhitect Frank Gehry ar fi conceput un sediu gigant, dar cei de la Facebook i-au cerut să reevalueze lucrarea, deoarece nu vor o clădire ostentativă. Aşa că viitorul sediul va fi ca un depozit masiv, deschis, care poate fi schimbat şi reconfigurat foarte uşor în funcţie de nevoile companiei.

Noul sediu Apple este comparat cu o navă spaţială gigantică. Şi într-adevăr, chiar Steve Jobs, înainte de a muri, a descris în acest fel viitorul sediu al companiei. Și această cladire este înconjurată de o mulțime de copaci, iar zona de parcare a acestui campus va fi la nivel subteran, astfel încât nicio mașină nu va fi văzută în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri