Business Club. Gropile de gunoi pot genera electricitate. Potențialul de dezvoltare în România este uriaș

Data publicării:
Gunoi

Un depozit de gunoi ecologic poate să asigure o producție anuală de 1.500 megawați, suficientă pentru a acoperi consumul de electricitate pentru un sat cu 500 de locuitori.

În Arad funcționează de un an o astfel de instalație, în care gunoiul este transformat în gaz. Instalația este operată de compania austriaca ASA, care a concesionat depozitarea gunoiului pe 20 de ani. 70% din deșeurile județului Arad ajung să fie folosite la generarea de energie.

Compania austriaca a investit cinci milioane de euro în instalația din Arad.

Construcția gropii ecologice a început în urmă cu 12 ani, iar acum a ajuns la o înalțime de 30 de metri și o suprafață de trei hectare. Instalația a fost concepută pentru a acumula gaz.

Partea de jos a fost izolată cu o folie care nu lasă deșeurile să ajungă în pânza freatică, iar partea de sus este izolată cu o altă folie care oprește metanul să ajunga în atmosferă.

În cazul nostru este o condiție de mediu, având obligația de a capta și a elimina partea de biogaz. Biogazul având un efect de seră destul de pronunțat”, spune Constantin Ristin, șef deponeu ecologic.

Deși au avut în plan să folosească gazul încă de la început, operatorii depozitului de la Arad au trebuit să aștepte opt ani până când cantitatea de deșeuri acumulată a putut să producă suficient biogaz pentru ca investiția să fie rentabilă.

Conform estimărilor, instalația va produce curent timp de 25 de ani. După primul an de funcționare, instalația a ajuns deja la o cifră de afaceri de 100.000 de euro.

Este o idee de afacere care ar putea fi aplicată în toată țara.

România reciclează doar 1% din deșeurile pe care le produce. Suedia reciclează atât de mult, încât a ajuns să importe gunoi din alte țări. Resturile sunt folosite de o sumedenie de instalații care furnizează electricitate și căldură.

Un sfert din locuințele suedeze sunt alimentate cu energie din gunoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri