BUSINESS CLUB. Infracțiuni în PIB: banii din afaceri ilegale aduc, statistic, creștere economică

Data publicării:
magazin italia

Introducerea banilor ilegali în statisticile oficiale va umfla peste noapte economiile Uniunii Europene cu câteva procente. Italia este prima ţară europeană care a anunţat că este pregătită să schimbe formula de calcul a produsului intern brut.

Institutul italian de statistică a făcut deja o estimare a sumelor strânse din contrabanda cu droguri şi produse contrafăcute, evaziune şi alte infracţiuni şi activităţi ilegale. În viitorul apropiat, aceşti bani vor fi introduşi în PIB. Potrivit unor calcule făcute de curând de Eurostat, cu tot cu activităţile ilegale, creşterea economică a italiei ar fi de 1-2%, cea a Austriei, Marii Britanii şi Olandei ar fi de 3-4% în vreme ce Finlandei şi Suediei i-ar aduce tot 3-4% în plus.

Însă câtă vreme infractorii nu îşi raportează activitatea, aceste statistici vor avea mereu un grad mai ridicat de eroare decât statisticile activităţilor legale. Însă unii economişti spun de multă vreme ca activităţile ilegale trebuie introduse în calculul produsului intern brut, căci aceşti bani murdari ajung, în final, tot în economie.

De exemplu, în cazinourile ilegale, angajaţii lucrează la negru. Nu au contract de muncă, nu achită contribuţii sociale şi primesc banii în plic la final de lună.

Însă angajaţii la negru ai unui cazinou cheltuiesc acei bani ca toţi ceilalţi angajaţi din economie: îşi cumpără mâncare şi îşi plătesc chiria şi întreţinerea. Şi sunt şanse mari ca măcar una dintre bancontele pe care le avem în portofel să fi fost implicată la un moment dat într-o activitate ilegală.

Şi totuşi, introducerea activităţilor ilegale în calcularea PIB poate da naştere unor situaţii ciudate. Creşterea economică a unei ţări poate ajunge să fie susţinută de creşterea activităţilor ilegale.

De altfel, în noile statistici, economia subterană ar putea scoate Italia din recesiunea prelungită în care se află. În primul trimestru, economia italiană a scăzut cu 0,1% faţă de trimestrul precedent şi cu 0,5% faţă de anul precedent.

Aflat de trei luni în funcţie, noul premier Matteo Renzi încă nu a apucat să pună în practică toate reformele pe care le plănuieşte. Şi în va fi destul de greu să lupte cu vechiul sistem. De altfel, Renzi spunea că Italia nu este o ţară normală câtă vreme parlamentul de la Roma are mai mulţi membri decât Congresul Statelor Unite, iar unii funcţionari italieni sunt mai bine plătiţi decât Barack Obama.

Sistemul italian de stat rămâne unul birocratic şi corupt. Însă, în noile statistici, corupţia s-ar putea număra printre activităţile ilegale care asigură creşterea economică a Italiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri